'Ochtendlicht zorgt voor lager BMI'

Getty Images

Ochtendlicht lijkt goed voor de lijn. Mensen die 's ochtend aan daglicht worden blootgesteld, hebben een lager BMI dan mensen die hun lichtblootstelling pas later op de dag krijgen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine. "Hoe vroeger op de dag je blootgesteld wordt aan daglicht, des te lager je BMI", aldus onderzoeker Kathryn Reid. "En hoe later het wordt, des te hoger."

De invloed van het ochtendlicht op het lichaamsgewicht bleek onafhankelijk van de mate van beweging, calorie-inname, slaap, leeftijd en seizoen. Het lijkt verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van iemands BMI.

Biologische klok

"Licht is heel belangrijk om onze biologische klok te synchroniseren", legt hoofdonderzoeker Phyllis Zee uit. "We moeten meer naar buiten tussen 8 uur 's ochtends en het middaguur. Ongeveer 20 tot 30 minuten is voldoende om invloed te hebben op je BMI."

Als je gedurende de dag niet genoeg licht binnenkrijgt, verstoort dat je biologische klok. Deze klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam - de temperatuur, bloeddruk, stofwisseling - goed op het moment van de dag zijn afgestemd. Als je metabolisme verandert, kan dat dus grote gevolgen hebben en leiden tot gewichtstoename.

Lichtsterkte

Uit het onderzoek blijkt dat 500 lux (eenheid voor verlichtingssterkte) al voldoende is. Binnen haal je deze lichtintensiteit meestal niet, maar zelfs op een bewolkte dag is het licht buiten meer dan 1000 lux.

Bij het onderzoek waren 54 mensen betrokken met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in het online tijdschrift PLOS One. Op welke manier licht exact invloed heeft op het gewicht en lichaamsvet moet nog verder onderzocht worden.

Bron 
  • Daily Mail