donderdag, 22 april 2021

‘Opvoeding ouders dik kind is slecht’

Acht op de tien Nederlanders vindt dat de opvoeding van ouders met een dik kind slecht is. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard, gepubliceerd in het tijdschrift gezondNU.

Veruit de helft van alle Nederlanders is te dik en weet hoe moeilijk het is af te vallen. Toch oordelen diezelfde volwassenen hard over kinderen die te dik zijn. Zo vindt 75 procent een dik kind zielig en acht op de tien Nederlanders geeft de ouders de schuld van het overgewicht. Ook verwachten de ondervraagden dat dikke kinderen op latere leeftijd ongelukkige pubers worden. Driekwart vermoedt dat dikke kinderen vaak worden gepest.

Schuldvraag

De schuld van het te dik zijn leggen de ondervraagden bij de ouders. 'Ouders laten hun kind te weinig bewegen en ongezond eten’, vinden acht op de tien Nederlanders. Ze zijn niet streng genoeg, is een veelgehoorde reactie. 'Ze willen geen gezeur en zijn te makkelijk.' Of: 'Ouders denken dat ze kinderen een plezier doen met vette happen, patat en ijs. Ze roepen dat ze het te druk hebben om zelf een goede verse gezonde maaltijd te koken.'
 
Volgens de artsen en deskundigen die aan het woord komen in het tijdschrift is het echter niet zo simpel. Zij stellen dat het te kort door de bocht is om te denken dat ouders gewoon beter hun best moeten doen. Obesitas is een chronische, genetisch bepaalde ziekte. Bij het ontstaan van overgewicht spelen veel factoren een rol.

Gezond opvoeden lastig

De ondervraagden in het onderzoek geven toe, ondanks hun harde kritiek, dat gezond opvoeden lastig is. 'Het aanbod in kantines is ongezond en er wordt altijd wel door iemand in de klas getrakteerd', vindt (41 procent). En: 'De politiek dwarsboomt een gezonde opvoeding door bezuinigingen op schoolzwemmen, gymles en schoolmelk', aldus 30 procent van de ondervraagden.

Bijna iedereen ziet een link tussen de dikke kinderen van vandaag en meer chronische ziektes in de toekomst. 'Er moet iets veranderen, want het kost ons steeds meer aan ziektekosten als kinderen niet gezond leren eten.'

Bron(nen):
  • gezondNU