woensdag, 19 januari 2022

Overgewicht door chemische stoffen?

BAARN - Onderzoekers van het Mount Sinai Medical Center in New York hebben een verband aangetoond tussen ftalaten en overgewicht bij jonge kinderen. Ftalaten kunnen menselijke hormonen nabootsen.

Ftalaten worden gebruikt als weekmaker in plastics, maar komen ook voor in verzorgingsproducten. Er is groeiend bewijs dat naast, een ongezond voedings- en beweegpatroon, ook chemische stoffen invloed hebben op het ontstaan van overgewicht bij kinderen.

Met het Amerikaanse onderzoek wordt dit vermoeden voor het eerst wetenschappelijk bevestigd. De onderzoekers bestudeerden de urine van 387 kinderen op de aanwezigheid van ftalaten. Bij 97 procent van de kinderen was sprake van een blootstelling aan ftalaten. Vervolgens vonden de onderzoekers een associatie tussen de concentratie ftalaten in de urine en het BMI en de buikomvang van de kinderen een jaar later.

"Uit onderzoek bleek eerder al dat dagelijkse blootstelling aan chemische stoffen de neurologische ontwikkeling beïnvloedt, maar dit is het eerste echte bewijs voor de invloed op overgewicht bij kinderen", vertelt hoofdonderzoek Susan Teitelbaum. "Dit onderzoek benadruk ook weer het belang van het verminderen van blootstelling aan chemische stoffen zover mogelijk."

Bron(nen):