Slim boodschappen doen

Haal de juiste dingen in huis

Getty Images

Verleidingen, ze liggen overal op de loer. Vooral in de supermarkt lachen de koekjes en knabbels je tegemoet. Verantwoord gewicht verliezen, begint bij het in huis halen van de juiste dingen. Een korte cursus slim boodschappen doen.

Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Moet je regelmatig eten weggooien? Of grijp je juist vaak mis als de koelkast leeg is? Dan is het ouderwetse boodschappenlijstje nog niet zo gek. Bedenk wat je de komende week wilt eten en schrijf de ingrediënten op het lijstje. Zo weet je zeker dat je alles in huis hebt voor een verantwoorde, gezonde maaltijd en kom je niet in de verleiding om snel iets kant-en-klaars te halen.

Tip 2: Koop meer groente en fruit

Het basisprincipe van ieder dieet: meer fruit en vooral meer groente. Want die 250 gram per dag, haal je dat wel? Groentes zitten vol belangrijke vitamines, mineralen en vezels en zorgen voor energie. En je kunt er zoveel mee variëren. Duur? Dat hoeft helemaal niet. Als je kiest voor groente van het seizoen en zelf je sla en andijvie snijdt, dan kun je veel geld besparen. Bij weinig tijd is diepvriesgroente een goed alternatief en zelfs groente uit een potje is beter dan geen groente.

Tip 3: Lees de etiketten

De afgelopen decennia was de voedingsindustrie vooral gericht op zo snel en zo goedkoop mogelijk produceren. Dit betekent dat er veel kunstmatige stoffen aan ons eten wordt toegevoegd. Aardbeienyoghurt met geur-, kleur- en smaakstoffen bijvoorbeeld is veel goedkoper dan aardbeienyoghurt met echte aardbeien. Maar met gezond eten heeft dat natuurlijk niets te maken.

Producten met een ellenlange ingrediëntenlijst kun je maar beter vermijden. Dus geen pakjes en zakjes vol geur-, kleur- en smaakstoffen, geen kiloknallers en bewerkte producten, maar verse, volwaardige ingrediënten. Dat verzadigt en is gezond, waardoor je afvalt, fitter wordt en er beter uitziet.

Tip 4: Kies voor minder zoet

Appels worden steeds zoeter, uit witlof wordt het bittere gehaald, drankjes  en toetjes met veel suikers of suikervervangers; zoet is de norm geworden. Zelfs die lijnvriendelijke, vetarme ontbijtkoek zit vol suiker. Je smaakpapillen zijn gewoon ingesteld op wat je het meeste eet. Die willen dus zoet! Maar dat wil niet zeggen dat het niet anders kan. Als je acht weken een ander, gezonder eetpatroon volgt, dan leren je smaakpapillen andere smaken waarderen. Dan geniet je van het zoete van een rijpe aardbei of van een stukje pure chocola. Zonder extra suiker. Dat scheelt een hoop loze calorieën.

Tip 5: Loop met een grote boog om het snoepvak heen

Slim boodschappen doen is eigenlijk niets anders dan keer op keer een goede afweging maken. En dat houdt ook in dat je bepaalde dingen niet koopt. Dus geen roze koeken, geen M&M’s en geen dropjes. Gewoon voorbij lopen, dat schap, dan kom je ook niet in de verleiding om snel iets in je karretje te gooien. Wil je jezelf belonen? Koop een leuk tijdschrift of een nieuwe smaak thee. Ook leuk en veel beter voor de lijn.Auteur 
  • Linda Kattekamp