donderdag, 22 april 2021

Stress van vetcel zorgt voor jojo-effect bij afvallen

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben ontdekt dat vetcellen na sterk afvallen stress ondervinden. Deze stress veroorzaakt het bekende jojo-effect na afvallen.

De wetenschappers deden onderzoek naar een mogelijk verband tussen stress in de vetcellen en de kans om opnieuw aan te komen na afvallen.

Uit eerder onderzoek van de UM en Hasselt zes jaar geleden bleek al dat vetcellen hun vet niet graag afstaan. Na dat onderzoek bestond het vermoeden dat vetcellen na sterk afvallen stress ondervinden. Om de stress zo snel mogelijk weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen.

Het huidige onderzoek bevestigt dit vermoeden. Een tweede onderzoek, uitgevoerd door Drs. Nadia Roumans, richtte zich op de samenstelling van het externe celskelet van vetcellen. Vermoed werd dat dit celskelet een cruciale factor is bij het ontstaan van vetcel stress na afvallen.

Gewichtblijvers en gewichtstijgers

Aan het onderzoek naar 'vetcelstress' hebben 18 gezonde proefpersonen meegewerkt. Gedurende acht weken volgden zij een dieet. De eerste groep bestond uit mensen die na afvallen op gewicht bleven (gewichtblijvers); de tweede uit mensen die na afvallen weer in gewicht toenamen (gewichtstijgers).

De gewichtstijgers verloren 14,3 procent van hun lichaamsgewicht en kwamen in tien maanden weer 8,2 procent bij. De gewichtblijvers verloren 14,4 procent en kwamen slechts 0,9 procent bij. In het vetweefsel is gekeken naar markers (eiwitten) voor cel-stress. Gebleken is dat stress in de vetcellen tijdens afvallen bij de gewichtstijgers duidelijk meer toeneemt dan bij de gewichtblijvers. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

In het tweede onderzoek zijn in totaal 496 proefpersonen met overgewicht en obesitas onderzocht. Zij hebben acht weken lang een caloriearm dieet gevolgd en zijn zes maanden later nogmaals gescreend. Bij dit onderzoek is aangetoond dat variatie in componenten van het externe celskelet van invloed is op de kans om na afvallen weer aan te komen. Die componenten zijn verschillend voor mannen en vrouwen. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs verschenen in Genes en Nutrition.

Beide onderzoeken bevestigen het vermoeden dat bij een deel van de mensen, de stress in de vetcellen, opgebouwd tijdens afvallen, mee de kans bepaalt om opnieuw aan te komen.

De vetcelstress helpt volgens de onderzoekers het bekende jojo-effect, waar mensen weer aankomen na het afvallen, te verklaren.