donderdag, 22 april 2021

Taart laat alarmbel afgaan bij lijners

Vrouwen die succesvol lijnen, zijn veelal in staat een stuk taart te laten staan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht toonden aan dat er in hun hersenen een alarmbel afgaat als ze verleidelijk voedsel zien.

De wetenschappers maakten scans van de hersenen van dertig gezonde vrouwen die waarde hechtten aan hun lijn. Terwijl zij in de scanner lagen, kregen ze verschillende plaatjes te zien. De ene keer een plaatje van verleidelijk voedsel, dan weer een neutraal plaatje waarop kantoorartikelen te zien waren.

​Zelfregulatie
Bij het zien van bijvoorbeeld een nietmachine gebeurde er niets noemenswaardigs. Maar de taart zorgde in de hersenen van de vrouwen niet alleen voor het oplichten van het hersengebied dat verband houdt met beloningssignalen; er werd ook een ander hersengebied actief: het deel dat gerelateerd is aan zelfregulatie.

Wapenen tegen verleiding Gezondheidspsychologe Floor Kroese: "We wisten uit eerder onderzoek al dat lijners automatisch zelfregulatieprocessen activeren als zij verleidingen tegenkomen die een bedreiging zijn voor hun slanke lijn. Het staat in de literatuur bekend als een proces dat 'counteractive control response' wordt genoemd: mensen kunnen zich wapenen tegen iets wat verleidelijk is."

​Voor het eerst
Met de resultaten uit de hersenscans blijkt nu voor het eerst dat deze respons, het afweren van verleidingen, ook daadwerkelijk in de hersenen is waar te nemen: hoe belangrijker vrouwen het vinden om slank te zijn, hoe sterker is te zien dat er in het hoofd een alarmbel afgaat wanneer zij geconfronteerd worden met verleidelijk voedsel.

De onderzoeksresultaten verschenen in het tijdschrift Behavioural Brain Research.

Trefwoorden: