zondag, 28 november 2021

Tips voor een slank feestje

Een dieetvriendelijke avond

Je bent van plan een feestje te geven en dat moet natuurlijk de knalfuif van het jaar worden. Maar wat doe je met het eten nu je net zo bewust met je voeding bezig bent? Zo organiseer je een dieetvriendelijk feestje!

Eten, drinken en gezelligheid zijn voor de meeste van ons onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Het is lastig om dit te doorbreken. Maar met gezonde alternatieven hoeft het echt niet minder leuk te zijn. Het grote voordeel van zelf een feestje organiseren is dat je het menu in eigen hand hebt. Jij bepaalt wat er op tafel komt. Zorg voor voldoende variatie voor je gasten en maak voor jezelf bewuste keuzes.

Ontvangst

Verjaardag? Geslaagd? Menig feestje begint met koffie en gebak. Lekker natuurlijk, maar die calorieën tikken wel aan. Tip: kies in plaats van appelflappen of mokkapunten voor een mooie schaal met kleine slagroomsoesjes en/of vrolijk gekleurde petit fours. Net zo feestelijk en het ligt veel minder zwaar op de maag. Ook bij je gasten.

Hapjes

Je kunt natuurlijk een zak borrelnoten opentrekken. Maar je kunt ook bakjes met reepjes paprika, cherrytomaatjes en komkommer maken. Eventueel met een dipsausje (op yoghurtbasis) of humus erbij. Die snacks bevatten allemaal minder dan 100 kilocalorieën. Presentatie is alles. Zorg voor leuke kommetjes en zet ze allemaal bij elkaar op een groot onderbord, eventueel aangevuld met wat blokjes kaas, olijven en worst voor de koolhydraatarme eters.

Drinken

Wat drinken betreft is er goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat je zoete drankjes als Baileys en zoete witte wijn het beste kunt vermijden. Ook bier zet behoorlijk aan. Droge witte wijn, rode wijn en wodka zijn iets zijn calorievriendelijker, evenals champagne. Alle reden dus om een fles bubbels open te trekken.

Geniet er langzaam van en wissel je glaasje alcohol af met een paar glazen water met een schijfje citroen. Dat ziet er ook heel gezellig uit. Sinaasappelsap kun je aanlengen met een half glas koolzuurhoudend bronwater, dat scheelt ook weer.

Eten

Loopt de borrel uit de hand en blijft iedereen hangen tot het avondeten? De Chinees bellen hoeft niet. Wat dacht je van een grote pan verse soep? Soep verwarmt het hart en vult de maag. En met al die groente erin is het ook hartstikke gezond. Voor je gasten presenteer je er knapperig  stokbrood met kruidenboter bij. Zelf probeer je daar vanaf te blijven.

Genieten

Een feestje organiseren is een hoop stress, maar het resultaat is er meestal naar. Niets leuker dan dat iedereen het naar z’n zin heeft. Voor jou moet het natuurlijk ook leuk zijn. Te streng zijn voor jezelf werkt dan meestal averechts. Kun je die bitterbal niet laten liggen, neem er dan eentje in plaats van drie. Het allerbelangrijkste is om te genieten van wat je wél eet. Het is tenslotte feest.

Trefwoorden: