'Twee derde van de bevolking in 2040 te zwaar'

Gezondheidsclubs luiden noodklok

Getty Images

Het kabinet moet stappen zetten om de consumptie van ongezonde voedingstoffen te beperken. Verschillende gezondheidsorganisaties roepen op nu echt iets te gaan doen, want als het zo verder gaat, kan twee derde van de bevolking in 2040 aan overgewicht lijden.

De oproep wordt gedaan door Unicef, de gemeente Amsterdam en vier gezondheidsfondsen (Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darmstichting en Nierstichting). De organisaties starten vandaag met hun gezamenlijke campagne.

Reclameverbod

Een van hun voorstellen is om reclame voor ongezond eten gericht aan kinderen te verbieden. Ook moet er een zogeheten suikertaks komen. Daarnaast zou het kabinet een wettelijk maximum kunnen voorschrijven voor ongezonde stoffen.

Momenteel laat het kabinet de regulering over aan de voedingsindustrie zelf, maar volgens de organisaties schiet die ernstig tekort. De maatregelen die zijn afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord in 2018 tussen overheid en voedingsproducenten heeft volgens de organisaties tot nu toe te weinig opgeleverd.

Maatregelen te zwak

"De ambities waren goed, maar de maatregelen te zwak", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting op de website van RTL Nieuws.

"Op dit moment zijn 350.000 kinderen te zwaar", vervolgt van Oostrom. "Er groeit een generatie op met overgewicht. Als we zo doorgaan, dan heeft in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht: 9 miljoen mensen. Dat is ongehoord veel. Dat leidt tot een capaciteitscrisis in de zorg."

 

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws