Val je gemakkelijker af in de zomer?

Geen trek door de hitte, maar toch vakantiekilo's

vrouwen-zomers
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: val je gemakkelijker af in de zomer?

"Als het kwik stijgt, dan verlies je snel wat overtollige kilo’s." Dat hoor je vaak, maar aan de andere kant kennen we ook de vakantiekilo’s die er als 'vanzelf' bij komen. Hoe zit het nu precies?

Geen eetlust

Je energiebalans hangt van een aantal dingen af die bepalen of je afvalt of aankomt. Slechts één daarvan is temperatuur. Bij zo’n 25-30 graden Celsius zorgt je lichaam ervoor dat je interne warmte niet te veel zal oplopen. De ruststofwisseling wordt dus aangepast. Ook je eetlust neemt af. Dit komt doordat je lichaam minder van het hormoon serotonine aanmaakt. Je hebt gewoon minder honger.

Minder beweging

Wordt het tropisch warm, dus boven de 30 graden Celsius, dan krijg je een koortsig gevoel en heb je helemaal geen trek meer. Maar als je denkt dat je bij hoge temperaturen dus gemakkelijk veel zult afvallen, dan kom je bedrogen uit. Als het zo warm is, pas je vaak automatisch ook je beweging aan. Want je hebt dan meestal geen zin om te gaan hardlopen of lange fietstochten te maken. Laat staan om in de sportschool te trainen. Dus je verbruikt ook minder calorieën.

Vakantiekilo’s

Dat is ook het probleem van lekker op vakantie zijn. Je ontspant, doet weinig, ligt in de zon. Al met al verbruik je weinig calorieën. Terwijl je wat eten betreft de teugels vaak juist laat vieren. Lekker eten, uitgebreide buffetten en een extra biertje of glaasje wijn. Het zijn de geneugten van de vakantie die ervoor zorgen dat je aankomt. Stiekem weet je dit ook wel.

De beste remedie tegen die vakantiekilo’s is ook op vakantie lekker actief blijven. Begin de dag bijvoorbeeld met een (strand)wandeling, voor het warm wordt. Wist je trouwens dat het gemiddelde verschil van het lichaamsgewicht in de winter en zomer hooguit 5 procent is? Dat is niet echt veel!

Auteur 
  • Reina van Bruggen