Van variatie ga je meer eten

Getty Images

BAARN - Hoe meer verschillende etenswaren er op tafel staan, hoe meer je eet. Als je minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter voor een eenpansmaaltijd kiezen. Dit blijkt uit onderzoek van Cornell University.

De onderzoekers voerden twee experimenten uit. Eerst serveerden ze twintig studenten twee weken lang drie keer in de week verschillende maaltijden. Ze kregen een buffet bestaande uit een voorafje en twee bijgerechten (kip, groenten en rijst of aardappelen), of een maaltijd met weinig koolhydraten (kip met groenten) of een vegetarische maaltijd (groenten en rijst of aardappelen). Ze mochten zo veel of weinig eten als ze wilden.

De proefpersonen aten het meest van de maaltijd met een voorafje en twee bijgerechten, zowel in termen van hoeveelheid als qua calorieën. Van de vegetarische maaltijd aten ze het minst.

​Bereiding
In een tweede experiment bekeken de onderzoekers wat er gebeurde als hetzelfde voedsel op een andere manier werd klaargemaakt. De proefpersonen kregen hetzelfde te eten, maar dan in de vorm van een roerbakgerecht, een pastamaaltijd of losse ingrediënten. De deelnemers bleken meer te eten van de losse ingrediënten dan van de eenpansgerechten.

​Succesvol dieëten
Volgens de onderzoekers verklaren deze resultaten het succes van dieëten waarbij je weinig koolhydraten mag en waarom vegetariërs meestal slanker zijn. In beide gevallen kun je uit minder voedingsmiddelen kiezen dan mensen die wel alles eten, en daardoor zou je minder eten.

"Mensen die bepaalde voeding niet mogen of willen, eten ter compensatie wel wat meer van andere voedingsmiddelen, maar nooit genoeg om het tekort helemaal aan te vullen", aldus David Levitsky. 

​Oorzaken overgewicht
Ook laat het een oorzaak voor overgewicht zien. Levitsky: "Een idee is dat we geëvolueerd zijn vanuit wezens die voedsel opaten zodra ze het zagen, omdat ze het niet konden bewaren. Hoe meer voedsel beschikbaar is, hoe meer je wilt eten, want je weet niet wanneer het op zal zijn. Helaas vond de ontwikkeling van dit mechanisme plaats voordat we de koelkast uitgevonden hadden. Nu hebben we genoeg middelen op voedsel te bewaren en worden we dus dikker”.

Bron 
  • Medical Xpress