zaterdag, 2 juli 2022

Veel meer suiker in producten dan nodig

Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant zeven suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar anderhalve suikerklont.

Dit kan een stuk minder, vindt de Consumentenbond. Ze dringt er dan ook bij de overheid op aan de regie te nemen in het verminderen van suiker.

De bond vergeleek van verschillende soortgelijke producten het suikergehalte. De verschillen bleken enorm. Zo bevat een beker Wienermelange van Aldi 10,5 gram suiker, 2,5 keer zoveel als een soortgelijk product van Jumbo. En in een granenreep van Ravensbergen zit 7 gram suiker, terwijl in een vergelijkbare Bolletjereep maar 2 gram suiker zit.

In de Fairtrade Woksaus Teriyaki zit heel veel suiker, maar liefst 28 gram suiker per portie. Dat is vier keer zoveel als in de Go-Tan Original Teriyaki saus.

40 suikerklontjes

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een maximum van 50 gram (vrouwen) tot 60 gram (mannen) vrije suikers per dag. Kiezen consumenten bij het onderzochte dagmenu steeds de varianten met de minste suiker, dan zitten ze daar al ruim boven met gemiddeld 67 gram aan toegevoegd suiker. Consumenten die de suikerrijkste varianten kiezen, krijgen maar liefst 160 gram suiker binnen. Dit staat gelijk aan 40 suikerklontjes.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het gehalte suiker, zout en verzadigd vet in producten naar beneden te krijgen. Helaas constateerde het RIVM onlangs dat er nog steeds teveel suiker en zout in voeding zit. Er ligt een kraakhelder advies van de Commissie Criteria Productsamenstelling: de overheid moet zelf de normen voor verlaging van suiker, vet en zout opstellen. Wij pleiten ervoor dat de staatssecretaris dit advies overneemt.'

Bron(nen):