Veilige woonomgeving leidt tot lager BMI

Getty Images

Uit internationaal onderzoek blijkt dat drie omgevingsfactoren een belangrijke invloed hebben op overgewicht: wonen in de stad, de aanwezigheid van wandel- en fietsroutes, en angst voor misdaad.

Meer dan 14.000 volwassenen tussen 18 en 65 jaar uit Australië, België, Brazilië, China, Colombia, Tsjechië, Denemarken, Mexico, Nieuw Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Amerika deden mee aan de studie. De deelnemers gaven informatie over hun woonomgeving, hun lengte en gewicht.

Voordeel stad

Drie omgevingsfactoren bleken in elk van de onderzochte landen de mate van overgewicht mede te bepalen. Mensen die in hun directe woonomgeving toegang hebben tot winkels, banken, restaurants, clubs, verenigingen en andere voorzieningen, hadden minder kans op overgewicht en obesitas. Wonen in de stad, waar alles gemakkelijker bereikbaar is, leidt dus tot een lagere Body Mass Index (BMI) in vergelijking tot wonen aan de rand van de stad of op het platteland.

Veilig fietsen

Beschikbaarheid van veilige fiets- en wandelroutes is de tweede bepalende factor. Mensen die in hun directe woonomgeving fiets- en wandelroutes konden gebruiken in straten waar auto’s niet te snel rijden en het verkeer niet heel druk was, hadden ook een lager BMI.
Ten slotte bleek ook een groot onveiligheidsgevoel aanleiding te geven tot meer overgewicht en obesitas. Mensen die zich heel onveilig voelen in hun woonomgeving hebben dus meer kans op een hogere BMI.

Wereldwijd kan volgens de onderzoekers overgewicht en obesitas worden aangepakt door omgevingen te creëren waar winkels en andere voorzieningen gemakkelijker bereikbaar zijn, waar het veilig is om zich te voet of met de fiets te verplaatsen in het verkeer, en mensen het gevoel hebben weinig risico te lopen op misdaad.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Bron 
  • Universiteit Gent