Welke vervangers zijn er voor mijn voedselallergieën?

Getty Images

Ik heb een voedselallergie voor een groot aantal producten. Ik kan namelijk niet tegen yoghurt, kwark, karnemelk, grapefruit, ananas en cranberries. Ook ben ik allergisch voor chocolade en cacao, cashewnoten, varkenvlees en drop. Als ik aan een dieet wil beginnen, staan er altijd de meeste dingen in die ik niet kan verdragen en waar ik een migraine-aanval van krijg. Die laat ik dan links liggen, maar daardoor kan ik geen dieet vinden dat bij mijn allergie past. Weet u toevallig hoe ik deze producten voor iets anders kan vervangen?

Gerrie

Anita Mulderij, voedingsdeskundige

Wat vervelend dat je last hebt van voedselallergieën. Gelukkig blijven er nog veel voedingsmiddelen over die je wel mag eten.

Vervangers

Ik raad je aan om zuivel weg te laten uit je dieet. Je zou het kunnen vervangen door ongezoete amandel of kokosmelk. Kies voor een puur product van goede kwaliteit en zonder toevoegingen. Er is tegenwoordig ook erg lekkere kokosyoghurt te krijgen.

Chocolade en cacao kun je gewoon weglaten uit je dieet, je hebt dit niet nodig.

Cashewnoten kun je vervangen door alle andere rauwe noten, zoals amandelen, pecannoten, walnoten of hazelnoten. Als je ook voor andere noten gevoelig bent, kun je noten vervangen voor zaden en pitten. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloem-, pijnboom- en pompoenpitten of hennep-, sesam-, lijn- en maanzaad.

Varkensvlees kun je weglaten en vervangen door alle andere soorten vlees. Kies het liefst voor grasgevoerd vlees.

Cranberries en ananas kun je vervangen door andere soorten fruit, zoals blauwe bessen, mango, perzik, aardbeien, frambozen, appels en peren.

Creatief

Wees creatief in het zoeken van vervangers, er blijven een hoop lekkere voedingsmiddelen over.

Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Anita Mulderij is voedingsdeskundige bij jasperalblas.nl. Zij beantwoordt niet langer vragen voor Gezondheidsnet.