dinsdag, 11 mei 2021

Zien doet eten

BAARN - Het zien van aantrekkelijk eten bevordert de eetlust. Dat wisten we natuurlijk allang, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen.

Onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut concludeerden dat de hoeveelheid van het hormoon ghreline in het bloed toeneemt bij het zien van eten. Ghreline bevordert de eetlust en heeft invloed op zowel het eetgedrag als de lichamelijke processen die betrokken zijn bij het metabolisme.

"Onze bevindingen laten voor het eerst zien dat ghreline ook vrij wordt gemaakt onder invloed van externe factoren", vertelt onderzoeker Petra Schüssler. "De hersenen verwerken de visuele stimuli en processen die onze eetlust reguleren worden onvrijwillig geprikkeld. Hierdoor zijn we in staat om vlak na het ontbijt alweer een koek of stuk taart te eten."

Volgens Schüssler kunnen mensen met gewichtsproblemen het beste afbeeldingen van aantrekkelijk eten vermijden. De enorme hoeveelheid eten in de media draagt namelijk bij aan de gewichtstoename in de Westerse wereld, zo stellen de onderzoekers.  

Trefwoorden:
Bron(nen):