80 benamingen voor suiker
 
De meeste soorten koek, snoep en chocolade zitten boordevol suikers. Dat is geen nieuws. Suiker zit echter ook in producten waarvan je het niet meteen van verwacht. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren, ketchup of sladressing. Vaak staat het dan niet eens als suiker op het etiket, maar als bijvoorbeeld als fructose of glucose. We zetten 80 verschillende benamingen voor suiker op een rij.
Producenten voegen suiker toe aan voedingsmiddelen om smaak, luchtigheid en houdbaarheid te verbeteren. Maar het eten van te veel (toegevoegde) suiker verhoogt het risico op diabetes type 2 en overgewicht.
Wil je minderen met suiker of helemaal geen suiker meer gebruiken? Dat valt waarschijnlijk niet mee. Er zijn namelijk heel veel verschillende namen voor suiker en al die namen mogen gebruikt worden. Door verschillende namen te gebruiken, staan suikers bovendien niet altijd als eerste in de ingrediëntenlijst op het etiket. Hieronder vind je maar liefst 80 verschillende namen waaronder suiker op een etiket kan voorkomen. Allemaal vormen van natuurlijke of geraffineerde suikers, siropen of concentraten (dus zonder kunstmatige zoetstoffen of suikeralcoholen). Bij de koolhydraten staat overigens ook altijd vermeld hoeveel suiker echt in het product zit.
Lees ook: Hier zit verrassend genoeg suiker in!
De verschillende benamingen voor suiker op etiketten:
A
- Agavesiroop / agavenectar
- Ahornsiroop (maplesiroop)
- Appelconcentraat
- Appeldiksap
- Appelstroop
- Appelsapconcentraat
B
- Barley malt (gerstemoutextract)
- Basterdsuiker
- Bietensiroop
- Bruine basterdsuiker
- Bruine kandijsuiker
- Bruine rietsuiker
- Bruine suiker
C
- Caramel
- Cassonade (bruine suiker)
D
- Dadelpasta
- Dadelstroop
- Demerararasuiker
- Dextrose
- Druivensapconcentraat
F
- Fructose
- Fructose-invertsuikerstroop
G
- Galactose
- Gebrande suiker
- Gebrande suikerstroop
- Gekaramelliseerde suiker
- Gekaramelliseerde suikerstroop
- Geconcentreerd perensap
- Geconcentreerd vruchtensap
- Gerstestroop
- Glucose
- Glucose en fructosestroop
- Glucose-fructose siroop
- Glucosestroop
- Glucosesiroop
- Glucosepolymeer
H
- Honing
I
- Invertstroop
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Isoglucose
K
- Kandij
- Kandijsuiker
- Kandijstroop
- Kaneelsuiker
- Karamel
- Karamelsuikerstroop
- Kokossuiker
- Kristalsuiker
L
- Lactose
M
- Maïsglucosestroop
- Maïsstroop
- Magere melkpoeder
- Maltodextrine
- Maltose (moutsuiker)
- Moutextract
- Melasse
- Melitose
- Melkpoeder (bevat ongeveer 51 procent suiker)
- Melksuiker
P
- Palmsuiker
- Panela / rapadura (ongedroogd rietsuikerproduct)
R
- Rietsuiker
- Rietsuikerstroop
- Rijststroop
- Ruwe rietsuiker
S
- Sacharose
- Siroop
- Suiker
- Suikerstroop
- Sucrose
T
- Tarweglucosestroop
- Tarwestroop
V
- Vruchtensap op basis van concentraten
- Vruchtensap uit concentraat
- Vruchtensapconcentraat
- Voedingscentrum
- Consumentenbond
 
 
 
 
 
