donderdag, 1 oktober 2020

Muggen hekel aan DEET door aanraking poten

Muggen hebben een hekel aan DEET, maar nu pas hebben onderzoekers aangetoond waarom het anti-insectenmiddel zo goed werkt tegen de vervelende beestjes: ze krijgen het op hun poten. Dit blijkt uit onderzoek van Rockefeller University in New York.

Onderzoekers hebben na het jarenlange succes van DEET sinds kort pas ontdekt waarom het anti-insectenmiddel zo goed werkt tegen muggen. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, blijkt het niet te komen doordat muggen met hun snuit aan het middel blootgesteld worden. Het komt juist doordat ze er met hun poten mee in aanraking komen. 

Contact met de poten

Het contact met de poten speelt een cruciale rol bij het succes van het anti-muggenmiddel. Zo bevatten de snuit en de poten van de mug allebei kleine haartjes die smaak kunnen waarnemen. Dat het echt zo werkt, werd nog eens bevestigd toen onderzoekers op de poten van de dieren een speciale lijm smeerden die smaaksensoren verstoort.

De opgedane kennis van de onderzoekers kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe en beter werkende insectenwerende middelen. De resultaten verschenen eerder in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Bron(nen):