5 misverstanden over de ziekte van Parkinson

Kunnen mensen met parkinson nog seks hebben?

Man kijkt of hij tremor heeft
Getty Images

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Meer dan 1,2 miljoen mensen in Europa lijden aan parkinson en meer dan 10 miljoen wereldwijd. De verwachting van de Hersenstichting is dat dit tegen 2040 is verdubbeld. Veel mensen denken bij de ziekte van Parkinson aan het kenmerkende trillen van de handen. Dit kan inderdaad wijzen op de ziekte, maar dat hoeft niet. Vijf misverstanden over de ziekte van Parkinson.

De meeste mensen denken bij parkinson aan trillende handen; dat is een indicatie van parkinson, maar kan ook veroorzaakt worden door een andere aandoening of ziekte. Een ander misverstand is bijvoorbeeld dat mensen met parkinson geen seks kunnen hebben. Hoe zit het?

1. Een tremor kan alleen komen door de ziekte van Parkinson

Hoewel een veel voorkomende associatie met parkinson het zichtbaar trillen van de handen of andere extremiteiten is, is tremor alleen geen betrouwbare indicator van de ziekte. Bewegingsstoornissen zoals essentiële tremor worden bijvoorbeeld ook gekenmerkt door oncontroleerbaar schudden of trillen in verschillende delen en op verschillende plaatsen van het lichaam. Mensen die last hebben van tremor moeten hun arts raadplegen om de oorzaak vast te stellen.

Lees ook: 10 oorzaken van trillende handen

2. Iedereen met parkinson heeft een tremor

Niet alle tremor hoeft het gevolg te zijn van parkinson, maar er zijn wel verschillende niet-motorische symptomen die op de ziekte kunnen wijzen, zoals slaapstoornissen, een verminderd reukvermogen of veranderingen in het handschrift, die jaren voor de meer zichtbare bewegingsstoornissen kunnen optreden. Deze kunnen echter verschillende oorzaken hebben - mensen die hieraan lijden moeten hulp zoeken bij medische professionals om de oorzaak van hun symptomen vast te stellen.

3. Parkinson treft mannen en vrouwen in gelijke mate

Mannen hebben iets meer kans om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen dan vrouwen. Vrouwen hebben echter een hoger risico dan mannen om motorische complicaties te krijgen in gevorderde stadia van parkinson. Niet-motorische symptomen kunnen ook verschillen.

4. Mensen met parkinson kunnen geen seks hebben

Er wordt niet vaak over gesproken, maar de ziekte van Parkinson heeft impact op het seksuele leven van patiënten (en hun partners). Het klopt dat parkinson vaak gepaard gaat met een algeheel lagere seksuele functie, zowel door verminderde fysieke capaciteit als door de emotionele tol die de ziekte kan eisen. Maar dit betekent niet dat stellen geen seks kunnen hebben. Parkinson-medicatie kan invloed hebben op het libido. Medicatie kan het seksueel functioneren verbeteren. Een open gesprek met de partner en een medisch professional kan helpen om aan deze uitdaging van parkinson te werken.

5. Diepe Hersenstimulatie (DBS) is een experimentele behandelmethode

Deep Brains Stimulation is een gevestigde therapie met bewezen effectiviteit bij parkinson-patiënten. Hoewel parkinson niet kan worden genezen en medicatie een belangrijke rol kan spelen in de behandeling, kunnen een aantal gevestigde behandelmethoden worden gebruikt om de algehele kwaliteit van leven van de patiënten te verbeteren. Hieronder vallen fysiotherapie en ook DBS, een minimaal invasieve procedure waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst om bepaalde gebieden te stimuleren. Patiënten kunnen verbeteringen opmerken in de kwaliteit van leven. Deep Brain Stimulation kan leiden tot verbeterde slaap, vermindering van medicijninname per dag of een lagere dosering van medicijnen. DBS is een vrij standaardprocedure en wordt al tientallen jaren gebruikt voor de behandeling van bewegingsstoornissen, met inmiddels meer dan 180 duizend uitgevoerde DBS-implantatieprocedures wereldwijd. 

Auteur 
Bron 
  • Boston Scientific