'Hoger risico op ziekte van Parkinson door zuivel'

Krijgt iedereen straks Parkinson?

parkinson-bestrijdingsmiddelen
Getty Images

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. Volgens hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en Parkinson-expert Bas Bloem komt dit onder andere door bestrijdingsmiddelen die we binnenkrijgen via zuivel. Het blijkt zelfs dat we door levenslang gebruik van melkproducten een hoger risico hebben op de ziekte van Parkinson.

De ziekte van Parkinson is een ernstige en veelvoorkomende hersenziekte die enorme impact heeft op het dagelijks functioneren. Je kent Parkinson misschien wel van trillende en stijve spieren, maar naast die bekende symptomen, zijn er nog veel meer onbekende klachten waar mensen last van hebben. Zoals stemmingsproblemen, depressie, obstipatie en slaapstoornissen. Daarnaast heb je meer kans op het krijgen van dementie.

Vervuiling van omgeving en bestrijdingsmiddelen

De ziekte kan zich ontwikkelen door erfelijkheid, veroudering, vervuiling van de omgeving en landbouw-bestrijdingsmiddelen in onze voeding. Volgens Bloems bevindingen zijn vooral die laatste twee de belangrijkste oorzaken van Parkinson. De overige factoren spelen volgens hem een kleinere rol dan eerder werd gedacht.

Wijn en kaas

"We weten inmiddels dat bijvoorbeeld wijnboeren een verhoogde kans hebben om deze ziekte te ontwikkelen", zegt Bloem. "De gebieden in Frankrijk waar veel druiven worden verbouwd, komen precies overeen met de gebieden waar de ziekte van Parkinson veel voorkomt. Het is dus een groot probleem, en niet alleen voor boeren. Want de bestrijdingsmiddelen vinden hun weg naar de voedselketen. We vinden het bijvoorbeeld in wijn of in kaas. Het levenslange gebruik van melkproducten veroorzaakt een verhoogde kans op het krijgen van Parkinson", aldus Bloem.

Hoe kunnen we Parkinson krijgen door voeding?

In een college van het Radboudumc legt hij uit hoe pesticide onze hersenen kunnen binnendringen en kapotmaken. Zo vertelt hij dat als je een muis pesticide geeft, die precies het gebied in de hersenen - de zogenaamde substantia nigra ('zwarte stof') - aantast dat Parkinson veroorzaakt. De substantia nigra maakt bij gezonde mensen dopamine aan, maar neemt bij mensen die Parkinson ontwikkelen versneld af. Zij kampen dan met een dopaminetekort, wat de ziekte veroorzaakt. Hierdoor krijgt in dit geval de muis Parkinson-verschijnselen.

Bij een mens is dit iets ingewikkelder. Als er bij jou een bestrijdingsmiddel of een andere vervuiling in je lichaam komt, kan het de zenuwcellen in je darmen beschadigen. Bloem legt uit: "Die beschadiging kan zich dan als een lopend vuurtje gaan verspreiden: de ene cel kan de volgende cel 'besmetten' en die gaat vervolgens ook kapot. Het is belangrijk om te weten dat er een lange zenuw door het lichaam loopt die je darmen met je hersenen verbindt. Als het ware een snelweg waarlangs de besmetting zich kan verspreiden en uiteindelijk ook in de hersenen kan komen. Zodra dat gebeurt, zie je dat patiënten de kenmerkende lichamelijke symptomen gaan vertonen, zoals trillen of traagheid van bewegen."

Goed nieuws over Parkinson

Er is ook goed nieuws: de ziekte van Parkinson is steeds beter te behandelen en misschien in de toekomst zelfs uit te stellen of te voorkomen. Daarvoor is fundamenteel onderzoek nodig. Wat we tot die tijd zelf kunnen doen? Volgens Bloem krijgen we straks niet allemaal Parkinson, maar we moeten daarvoor wel aan de slag. Hij zegt: "We moeten af van al die giftige stoffen en aan de slag met het reinigen van de omgeving." Onze tip: beperk de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die je binnenkrijgt. Eet biologisch of was je groente en fruit goed van tevoren.

Bron 
  • Radboudumc
  • ad.nl