Nieuwe test kan Parkinson eerder opsporen

hersenen
Getty Images

De ziekte van Parkinson wordt vaak pas ontdekt zodra er al hersenschade is aangericht. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee de ziekte in een vroeger stadium opgespoord kan worden, meldt de Volkskrant.

In het hersenvocht van parkinsonpatiënten bevindt zich klonterend eiwit dat de progressieve ziekte vermoedelijk in veel gevallen veroorzaakt. De test kan de aanwezigheid van dat eiwit vaststellen.

Symptomen voorstadium Parkinson

De neurologen testten patiënten die de diagnose al hadden. Daarnaast probeerden ze de test uit bij mensen die last hadden van verminderd reukvermogen of een remslaapstoornis, twee symptomen die kunnen wijzen op een voorstadium van Parkinson. Bij hen werd het eiwit in veel gevallen ook aangetroffen, terwijl er nog geen hersenschade was ontstaan.

Dat is goed nieuws, zegt Bas Bloem tegen de Volkskrant, al betekent het volgens hem niet dat de test meteen zal worden ingezet om patiënten op te sporen. De hoogleraar neurologie aan het Radboudumc is gespecialiseerd in Parkinson en was niet betrokken bij deze nieuwe studie, die volgens hem degelijk in elkaar zit.

Bloem: "Het probleem is: we kunnen deze mensen, die een voorstadium van Parkinson hebben, nog niets bieden. Hooguit kunnen ze meedoen aan een onderzoek naar een middel dat de ziekte mogelijk afremt."

De Amerikaanse test wordt op de korte termijn vooral belangrijk in onderzoek, verwacht Bloem. "Je kunt hiermee mensen opsporen die in de aanloopfase van de ziekte zitten en testen of je bij hen het verloop al kunt remmen. Ik denk dat wij deze techniek zelf ook bij onze studies gaan inzetten."

Parkinson afremmen

Wetenschappers zoeken al jaren naar een betrouwbare test om sneller de diagnose Parkinson te kunnen stellen, zodat patiënten eerder medicijnen kunnen krijgen tegen hun klachten. Maar ook om de ziekte te kunnen afremmen zodra dat mogelijk is.

De onderzoekers publiceerden hun techniek in het vakblad The Lancet Neurology.