Steun je rug, train je buikspieren

De kern van je lichaam

Getty Images

Buikspieroefeningen zijn niet alleen goed voor je wasbordje, maar ook voor de rest van je lichaam. De buikspieren vormen het centrum van je kracht. Van daaruit wordt alles aangestuurd.

Je gebruikt je buikspieren vaker dan je denkt. Sterker nog, er is bijna geen beweging waarbij deze spieren niet betrokken zijn. Als dit spiersysteem niet stabiel is, gaat het lichaam dat compenseren. Daardoor wordt een ander deel, zoals de rug, extra belast. Om dit te voorkomen, kun je buikspieroefeningen gaan doen.

Oefeningen

Veel van deze oefeningen zijn gericht op de oppervlakkige spieren. Maar voor het krijgen van een goede lichaamshouding en een krachtig centrum moet je de dieper gelegen buikspier (muscules transversus abdominis) trainen. Bijgaande oefeningen kunnen je hierbij helpen.

Misverstanden

Je hebt misschien in het verleden meegemaakt dat buikspieroefeningen niet hielpen. Verschillende misverstanden doen de ronde, maar dit zijn niet voor niets misverstanden. Buikspieroefeningen met veel snelle herhalingen zijn niet bijvoorbeeld niet functioneel en belasten bovendien de rug en nek te veel. Het is beter om de buik bewust in te trekken en langzaam te bewegen.

Daarbij zijn buikspieroefeningen niet het enige wat nodig is voor een platte buik. Hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, het vet dat veel mensen rond hun middel hebben zal er niet door verdwijnen. Daarvoor is een algehele training en een evenwichtige voeding nodig.

Zo doe je het goed

De juiste techniek is het belangrijkste om je buikspieren goed te trainen. Hier zijn wat punten om te onthouden tijdens de oefeningen:

  • Trek niet aan je nek, leg je handen achter je oren en duw je ellebogen naar buiten.
  • Houd de kin iets ingetrokken en ongeveer een vuistbreedte van je borst af.
  • Houd je lichaam onder controle als je omhoog komt. Houd het stil.
  • Houd je buikspieren ingetrokken, door je te verbeelden dat je je navel intrekt.
  • Buikspieren kun je het best om de dag trainen.
  • Herhaal elke oefening tot je een vermoeidheid in de buikspieren voelt.
  • Rust even uit voor je met de volgende oefening begint.
  • Doe de hele serie één keer.
  • Heb je voldoende kracht opgebouwd, herhaal de serie dan nog één of twee keer.

Nu ben je klaar om oefeningen te gaan doen. Klik op de oefening voor een uitgebreide omschrijving:

Auteur