Van burgemeestersbuik naar wasbordje

Weg met dat buikvet

Getty Images

Heb je het moeilijk met je ooit zo strakke wasbordje dat langzaam een bierbuikje wordt? Verstop je alles onder een slobbertrui? Of onderneem je een ernstige poging om dat buikje kwijt te raken? Tijd voor actie!

"Niet eens zo lang geleden maakten mannen er geen punt van dat ze op middelbare leeftijd een buikje kregen", merkt psychoanalyticus Olivier Grignon op. "Het gaf aan dat ze gesetteld waren. Men sprak zelfs van een burgemeestersbuik, het symbool macht. Vandaag geldt een compleet ander schoonheidsideaal: iedereen wil een strak lichaam met een platte buik. Vandaar dat veel mannen dat gezellige spekbuikje maar niet kunnen aanvaarden"

Verleidelijk met lovehandles?

Betekent een buikje de doodsteek voor de liefde? "Dat is absoluut niet bewezen!" protesteert gynaecoloog-androloog Sylvain Mimoun. "Ik ontmoet veel vrouwen die rondingen bij een man weten te appreciëren. Een buikje stelt hen gerust. In de ogen van deze vrouwen is een mollige man iemand die houdt van het leven en van alles wat het te bieden heeft. Vrouwen denken dat ze aan de zijde van zo’n man zelf ook zullen mogen genieten, zonder voortdurend te moeten letten op wat ze eten."

Hart- en vaatziektes

Dat een man zonder een grammetje vet die elke ochtend zijn reeks push-ups afwerkt, tijdens het weekend een marathon loopt en de calorieën van zijn geraspte worteltjes telt, de sfeer behoorlijk kan verknoeien, is correct. Wat vetrolletjes aanvaarden, hoeft niet negatief te zijn. Maar let wel: overdreven veel buikvet kan wijzen op een probleem. "Het is volkomen normaal in de loop der jaren een paar kilootjes aan te komen. Typisch voor mannen is dan dat ze een buikje krijgen. Dat komt omdat de receptoren die het vet opslaan zich op die plaats bevinden. Maar er is een verschil tussen lovehandles en een tonronde buik: zodra de tailleomtrek meer dan 94 centimeter bedraagt, neemt het risico op hart- en vaataandoeningen gevaarlijk toe."

De angst voor ziektes – ook al wordt die zelden uitgesproken – is een factor die zeker meespeelt bij de afkeurende houding ten aanzien van buikvet. Vandaar dat de dames hun wederhelft liefdevol maar toch kordaat onder druk zetten. "Veel mannen die willen vermageren, worden gepusht door hun partner. Niet zozeer om esthetische redenen, wel omdat de dames bang zijn dat hun man gezondheidsproblemen zal krijgen", stelt dr. Mimoun. De psychoanalyticus is het daarmee eens: "Een vrouw die haar man stimuleert om wat af te vallen, zegt eigenlijk: draag zorg voor jezelf, ik wil je niet kwijt."

Verstandig eten

Er doekjes om winden heeft weinig zin: wie te zwaar is, moet op dieet. Maar er is ook goed nieuws: mannen vermageren makkelijker dan vrouwen die meteen vet opslaan wanneer ze minder calorieën gebruiken. Bovendien hebben mannen van nature meer spiermassa dan vrouwen. En het is inmiddels bekend dat die spiermassa veel calorieën verbruikt. Mannen zijn ook minder tuk op tussendoortjes, al hebben ze wél een zwak voor levensmiddelen die bulken van de calorieën en voor een copieuze maaltijd ’s avonds. Toch zal de levensstijl iets aangepast moeten worden:

1. Rustig met alcohol. Drink je gewoonlijk vier glazen wijn per dag? Beperk je dan tot drie. Drink je er twee? Zak dan naar één. En maximum één aperitiefje per week!
2. Snoei in vleeswaren en kaas. 
3. Je bent ergens uitgenodigd? Neem vóór je vertrekt thuis alvast wat kwark. Je stort je dan niet op de borrelnootjes en eet minder aan tafel.
4. Eet van een kleiner bord. Dat is geen grap maar een geweldige truc. Wie uit een dessertbord eet, laadt sowieso minder op zijn bord. Als je dan ook nog leert slechts een keer op te scheppen, gaat het hard.
5. Kijk niet naar het journaal terwijl je eet, hoe graag je de actualiteit ook volgt! Wie live geconfronteerd wordt met alle ellende in de wereld, zal sowieso meer eten om zichzelf gerust te stellen. Een onbewust mechanisme, dat door research werd bewezen. Zet de televisie pas na het eten aan!

Opnieuw spiermassa kweken

Wie kilootjes kwijt wil, moet bewegen. Dat weten we intussen allemaal. Helaas zijn sommige misvattingen hardnekkig. Dat je buikvet zou kunnen wegwerken door enkel de buikspieren te trainen, bijvoorbeeld. Dat klopt niet, al helpt het natuurlijk wel. Het is veel beter al je spieren aan het werk te zetten. Daarom raden sportartsen hun patiënten niet alleen aan van verschillende sporttakken tegelijk te proeven maar ook niet al te heftig van start te gaan.

Volhouden

Volhouden is belangrijker dan enthousiast starten. Duursporten zijn prima om vetmassa te verliezen. En er is keuze zat: fietsen, hardlopen, zwemmen, roeien, cardiotraining in de fitnesszaal. In een ideaal scenario train je driemaal 45 tot 60 minuten per week. Tegelijk doe je oefeningen voor meer spiermassa want hoe groter die is, hoe meer energie je verbruikt en hoe meer calorieën je verbrandt, zelfs in rust.

Thuis trainen

Er zijn allerhande oefeningen die geschikt zijn om thuis een paar minuten per dag te trainen: push-ups, lunges, squats, sit-ups, je benen spreiden met elastieken aan je enkels, je armspieren trainen met halters en ga zo maar door. Het is niet de bedoeling jezelf te forceren, wel om regelmatig te oefenen. En regelmaat vergt motivatie. Vandaar de volgende tips.

1. Stel realistische doelen.
2. Reserveer bepaalde tijdvakken in de agenda. Probeer op die manier twee tot drie keer per week gedurende 45 tot 60 minuten te trainen. Met minder zul je niet afslanken. Stel een lijst op met activiteiten die je graag zou beoefenen en neem contact op met vrienden die met je mee willen doen.
3. Variatie is belangrijk. Met duursporten als hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen werk je aan je uithoudingsvermogen. Je spieren versterk je met fitnessoefeningen thuis en door vaak de trap te nemen.
4. Laad je bord niet vol met om het even wat. Wanneer je opnieuw begint met sporten, mag je in geen geval kleinere porties gaan eten. Ban wel de twee dikmakers bij uitstek: gebakken vet en suiker. Vermijd bereidingen met saus, gefrituurde gerechten, taart en bladerdeegbereidingen die allemaal bulken van het verzadigde vet: omdat je lichaam niet weet wat het ermee aan moet, zal het dit vet opslaan. Suiker verschuilt zich dan weer in vruchtenyoghurt en ontbijtgranen. Moet je jezelf dan alle lekkernijen ontzeggen? Uiteraard niet, maar eet ze alleen op dagen waarop er sport op het programma staat.

Bron 
  • Plus Magazine