Beste ziekenhuis bij vergrote prostaat

Waar snelle diagnose en goede behandeling?

Getty Images

Als je vermoedt dat je prostaat vergroot is, is een bezoekje aan een arts geen overbodige luxe. Een huisarts of uroloog kan prostaatkanker uitsluiten en onderzoeken of er een behandeling nodig is. Bij welk ziekenhuis krijg je snel een deskundige diagnose? De Consumentenbond zocht het uit.

De prostaat is een klier die om de plasbuis heen ligt en prostaatvocht produceert. De functie van de prostaat is het vervoeren van zaadcellen en hij maakt dan ook onderdeel uit van het mannelijke voortplantingssysteem.[ITEMADVERTORIAL] 

​Vergrote prostaat


De prostaat zit er al bij de geboorte, maar dan is hij nog heel klein. Onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron groeit de prostaat in de puberteit uit tot het formaat van een walnoot. Vaak blijft hij doorgroeien. Veel mannen merken daar niks van, maar bij een derde veroorzaakt een vergrote prostaat rond het 50e levensjaar klachten. Een vergrote prostaat kan de plasbuis vernauwen en zorgen voor problemen bij het plassen, zoals vaker moeten plassen, een zwakkere straal en nadruppelen.

Een prostaatvergroting is goedaardig en dus geen reden tot ongerustheid, maar bij klachten is een bezoekje aan de huisarts of uroloog toch de moeite waard. Deze kan prostaatkanker uitsluiten en onderzoeken of een behandeling nodig is en zo ja, welke.

Welk ziekenhuis
De Consumentenbond onderzocht in welk ziekenhuis je het beste terecht kunt als je last hebt van een vergrote prostaat. Ze beoordeelden 51 ziekenhuizen op zes criteria. De eerste drie hebben te maken met het stellen van de diagnose: gebruikt het ziekenhuis bij meer dan driekwart van de patiënten de internationale vragenlijst voor klachten? Meten ze de kracht van de urinestraal met een meetinstrument in een speciaal toilet (uroflowmetrie) en controleren ze vervolgens met een echo of er urine in de blaas is achtergebleven?

Daarnaast keken ze naar drie punten die patiënten belangrijk vinden. Heb je één vaste uroloog als aanspreekpunt? Is er een gespecialiseerde verpleegkundige betrokken bij de behandeling? En vinden alle benodigde diagnostische onderzoeken op één dag plaats? Ziekenhuizen die goed scoren op alle criteria heeft de Consumentenbond tot koplopers benoemd.

De koplopers zijn:

 • Slotervaartziekenhuis, Amsterdam
 • Bronovo ziekenhuis, Den Haag
 • Gemini Ziekenhuis, Den Helder
 • Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
 • Medisch Spectrum Twente, Enschede
 • St. Anna Ziekenhuis, Geldrop
 • UMC Groningen
 • Diaconessenhuis, Leiden
 • UMC St Radboud, Nijmegen
 • Laurentius Ziekenhuis, Roermond
 • Maasstadziekenhuis, Rotterdam
 • Sint Elisabeth Ziekenhuis, Tilburg

 

​Volledige uitslag

De meeste Nederlandse ziekenhuizen behandelen patiënten met een goedaardige prostaatvergroting. Toch vergeleek de Consumentenbond niet alle ziekenhuizen. Dit komt omdat ziekenhuizen in 2011 niet wettelijk verplicht waren om gegevens over de zorg voor goedaardige prostaatvergroting openbaar te maken. Alleen de 51 ziekenhuizen die zelf voldoende gegevens aanleverden zijn meegenomen. Ziekenhuizen die goed scoorden op vier of vijf criteria belandden in de middenmoot. Ziekenhuizen die aan maximaal drie criteria voldeden, noemt de Consument achterblijvers.

 

Bron 
 • Consumentenbond