Onderzoek naar nieuwe behandelmogelijkheden prostaatkanker

Getty Images

Mannen met uitgezaaide prostaatkanker die niet meer reageren op hormoonbehandelingen hebben een ongunstige prognose. Deze kan flink verbeterd worden met een behandeling op basis van DNA, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. De afgelopen jaren liep er een groot onderzoek naar deze behandeling. Om meer onderzoek te kunnen doen, zijn de onderzoekers deze maand gestart met het inzamelen van geld.

De afgelopen jaren liep er vanuit het Radboudumc een grote landelijke studie naar mannen met uitgezaaide prostaatkanker voor wie hormoonbehandelingen geen optie meer is. Ze werden op verschillende manieren onderzocht, waarbij ook DNA-analyse plaatsvond. Door het DNA van kankercellen te onderzoeken, kan bepaald worden welk medicijn het meest effectief is.

Nieuwe behandelmogelijkheden

Uit het onderzoek bleek dat bij ongeveer één op de drie onderzochte mannen met prostaatkanker een genetische afwijking had die matchte met een afwijking die je tegenkomt bij andere oncologische ziekten. Bijvoorbeeld borst- of eierstokkanker. Deze groep bleek baat te hebben bij de behandeling die hun lotgenoten kregen voorgeschreven.

Onderzoeker Niven Mehra legt uit: "We ontdekten overeenkomsten qua genetische afwijkingen met andere vormen van kanker. Daarna kwamen we erachter dat medicatie die je geeft bij een bepaald type borstkanker, vaak ook helpt bij mannen met prostaatkanker bij wie dezelfde genetische afwijking is vastgesteld."

Dat geeft een nieuwe kijk op de huidige standaardbehandelingen bij prostaatkanker, stelt Mehra: "Als je vroegtijdig een eventuele genetische afwijking kunt vaststellen, ontstaan er nieuwe behandelmogelijkheden. Al in een veel vroeger stadium van de ziekte kun je prostaatkanker gaan behandelen met aanvullende of experimentele medicatie. We denken bijvoorbeeld aan immunotherapie en PARP-remmers. Dat zijn geregistreerde behandelingen, maar wel voor andere indicaties. Bij een deel van de patiënten die dit krijgen voor andere vormen van kanker, leidt het tot goede, langdurige resultaten."

Movember

Om dit verder te kunnen onderzoeken, is er veel onderzoek én dus geld nodig. Om extra geld in te zamelen zijn oncoloog Niven Mehra en zijn collega's in de maand Movember een actie begonnen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.prompteensnor.nl.

Auteur 
Bron 
  • Radboudumc