Prostaatpijn. Vervelend, niet ernstig.

Tussen balzak en endeldarm

Getty Images

Sommige mannen denken dat prostaatpijn een voorloper is van prostaatkanker, maar het kan absoluut geen kwaad. Je kunt het vergelijken met spanningshoofdpijn. In plaats van spanning in de nek of schouders, heb je irritatie in het gebied rond de prostaat en blaas.

Bij prostaatpijn (prostatodynie) heb je pijn in het gebied tussen de balzak en endeldarm, maar de pijn kan ook uitstralen naar de liezen en/of geslachtsorganen. De pijn kan trekkend, brandend, zeurend of bijtend zijn. Soms ervaar je pijn bij het plassen of voor of na een zaadlozing. Over het algemeen is prostaatpijn geen continu aanwezig probleem. Soms heb je veel en soms helemaal geen klachten.

Waardoor?

Kou, spanning, nervositeit, alcohol, scherp gekruid eten en langdurig zitten kunnen de klachten uitlokken. In tegenstelling tot bij een prostaatontsteking, is er bij prostaatpijn geen sprake van een bacterie. De prostaat is slechts geïrriteerd of gezwollen. Daarnaast kunnen ook de spieren in de bekkenbodem de oorzaak zijn van de pijn. Bij onvoldoende controle over de spieren, trekken deze samen op momenten dat juist ontspanning nodig is.

Wat te doen?

De diagnose prostaatpijn wordt gesteld als er geen andere oorzaak voor de klachten gevonden kan worden. Als je weet - of samen met een uroloog bepaald hebt - wanneer de klachten ontstaan, kun je vaak gemakkelijker met de pijn omgaan door deze situaties uit de weg te gaan. Stress verminderen is daarbij een belangrijke stap. Soms kunnen geneesmiddelen, warme baden en rust de klachten ook verminderen.

Wanneer slecht functionerende spieren in de bekkenbodem de oorzaak zijn, zul je meer controle moeten krijgen over deze spieren. Door bewustwording en oefeningen kun je ze trainen. Helaas zijn niet alle oorzaken van prostaatpijn te behandelen.

Bij wie?

Mannen tussen de 35 en 50 jaar krijgen vaker te maken met een geïrriteerde of gezwollen prostaat dan jongeren of ouderen. Toch komt prostaatpijn op alle leeftijden voor.

Bron 
  • Sint Lucas Andreas Ziekenhuis
  • Prostaat.nl
  • De Prostaatkliniek