Prostaatproducten ter discussie

Getty Images

BAARN - Zaagpalm-extract is een veelgebruikt ingrediënt in voedingssupplementen bij prostaatklachten. Amerikaans onderzoekers concluderen nu echter dat het effect van het kruidenextract op de gezondheid van de prostaat niet groter is dan dat van een placebo.

Veel producten op de markt voor een gezonde prostaatfunctie bevatten het zaagpalm-extract (sabal). Wetenschappelijk onderzoek heeft echter nog niet de werkzaamheid van de stof aan kunnen tonen. Ook uit dit nieuwe onderzoek van het Massachusetts General Hospital in Boston blijkt het effect gelijk aan dat van een placebo.

Dosis
Het onderzoek betrof 369 mannen uit de Verenigde Staten en Canada met prostaatgerelateerde klachten. Gedurende 18 maanden slikten deze mannen een placebo of een zaagpalm-supplement. Na die anderhalf jaar bleek er geen verschil in klachten tussen de twee onderzoeksgroepen. Ook het tweemaal verhogen van de dosis zaagpalm-extract tot 960 milligram (drie keer de dagelijkse dosis), maakte geen verschil.

Klachten
De deelnemers gaven hun prostaatklachten aan het begin van de studie gemiddeld 14,5 punt op een schaal van 0 tot 35. Na afloop van het onderzoek was het gemiddelde in de placebogroep met drie punten afgenomen. Bij de zaagpalm-groep was dit slechts twee punten. In beide groepen zag 40 tot 45 procent van de mannen hun prostaatklachten verbeteren tijdens het onderzoek.

Geen bijwerkingen
"We kunnen niet aantonen dat zaagpalm beter is dan een placebo, maar sommige mannen ervaren wel degelijk verbetering. Daarbij heeft het supplement geen vervelende bijwerkingen."stelt hoofdonderzoek Michael Barry. "Als mannen het zaagpalm-extract willen proberen, zal ik het ze dus niet afraden."

De Amerikaanse onderzoekers gebruikten een Duits voedingssupplement. Aangezien eerdere onderzoeken hetzelfde resultaat hadden met andere merken, is het onwaarschijnlijk dat het ene merk effectiever is dan het ander.

De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association.

Reactie
Een woordvoerder van Biohorma,, producent van onder andere prostaatmiddelen, over deze studie: "Ik heb dit onderzoek nog niet kunnen inzien, maar de laatste wetenschappelijke studies waar wij mee werken, geven andere conclusies weer."

"Een soortgelijk driejarig onderzoek onder 435 patiënten wees bijvoorbeeld uit dat er een duidelijke verbetering van de urinelozingsklachten optrad, met ruim 70 procent. Daarnaast vinden wij het vooral belangrijk dat de gebruikers van ons sabal-product tevreden zijn. En dat zijn ze, zoals ook te zien is aan de gebruikersreviews op onze site."

Bron 
  • EurekAlert
  • CNN
  • Medical News Today