donderdag, 22 oktober 2020

Urinestraal vertelt over gezondheid prostaat

BAARN - De vorm van de urinestraal van een man kan aangeven of hij prostaatproblemen heeft. Dat stellen onderzoekers van de Queen Mary University in Londen.

Als de vorm van de urinestraal verandert, kan dit wijzen op problemen met de urinestroom en de prostaat. De blaas moet dan harder werken om zichzelf te legen. De boogvorm van de urinestraal verandert daardoor.

Onderzoek
De onderzoekers vonden een verband tussen de vorm van de urinestraal en de mate waarin de urine doorstroomt. Het is voor het eerst dat wetenschappers kijken naar het specifieke patroon van de urine in verband met prostaatklachten. Hiervoor bestudeerden ze 60 gezonde mannen en 60 patiƫnten met een prostaataandoening.

Volgens de onderzoekers waren de mannen zelf in staat om de vorm van hun urinestraal te beoordelen. "De karakteristieke vorm is het gevolg van oppervlaktespanning in de urine en de elliptische vorm van de urinebuis", legt onderzoeker Martin Knight uit. "En we vonden een duidelijke correlatie tussen de urinestraal en de urinestroom."

Controle
Knight voegt daaraan toe dat de huidige technieken heel accuraat zijn, maar moeilijk en duur om thuis uit te voeren. "Met deze nieuwe aanpak kunnen mannen heel gemakkelijk zelf en thuis de gezondheid van hun prostaat in de gaten houden."

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Bron(nen):