vrijdag, 30 oktober 2020

Vroeg kalende mannen vaker prostaatkanker

Donkere mannen die op dertigjarige leeftijd al kaal worden, krijgen later vaker prostaatkanker. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Pennsylvania.

De onderzoekers vergeleken 318 donkere mannen met prostaatkanker met 219 gezonde mannen. De deelnemers gaven aan of ze op hun dertigste last hadden van haarverlies, en zo ja, waar op het hoofd: bij het voorhoofd en de slapen of juist bij de kruin.

​Jong kaal
Bij mannen die op dertigjarige leeftijd al last hadden van kaalheid, bleek het risico op prostaatkanker 70 procent hoger te zijn dan bij mannen die al hun haar nog hadden op die leeftijd. "Als ze aan de voorkant van het hoofd kaal waren, kregen ze 2,6 keer zo vaak de diagnose prostaatkanker voor hun zestigste als mannen die niet kaal waren op dertigjarige leeftijd", zegt onderzoeker Zeigler-Johnson.

In totaal bleek 20 procent van de kankerpatiënten kalend te zijn op hun dertigste, maar 13 procent van de gezonde deelnemers had op die leeftijd ook al last van kaalheid.

​Hormonen
Hoewel het onderzoek uitwijst dat er een verband is tussen kaal worden op jonge leeftijd en prostaatkanker, toont het niet aan dat kaalheid prostaatkanker veroorzaakt. Mogelijk spelen bij beide bepaalde hormonen een rol. Zo vergroot een toename van dihydrotestosteron (DHT) het risico op prostaatkanker, maar zorgt het ook voor het krimpen van haarfollikels.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Bron(nen):
  • WebMD