Wat is een normale PSA-waarde?

PSA test
Getty Images

Ik ben 64 en heb een PSA-waarde van 4. Mijn arts noemt dit 'het grijze gebied' en doet verder niets. Wat zijn normale PSA-waarden? Ik ben bang voor prostaatkanker.

Harry

Uroloog Willem IJzerman:
"Met de leeftijd, stijgt de PSA-waarde in het bloed. We spreken van een normale PSA bij lager dan 2,5 op de leeftijd van 55 tot 65 jaar. Van 65 tot 75 jaar is dat tussen de 3.5 en 4. Een PSA van 4 is 'hoog normaal' en daar wordt over het algemeen niets aan gedaan. Wel is het belangrijk de waardes te blijven controleren, waarbij gekeken wordt naar hoe snel ze stijgen. Boven de 10 is een te hoog PSA. Een verhoogde waarde is geen absolute indicator voor prostaatkanker, maar een lage PSA-waarde betekent ook niet dat je het zeker niet hebt. Als er een indicatie is om een PSA waarde te bepalen dan is één waarde dus niet voldoende om hieruit een conclusie te trekken. Het gaat vooral om het verloop van de PSA waarde in combinatie met de grootte van de prostaat."

Dr. Willem IJzerman is als uroloog werkzaam bij Gelre Ziekenhuizen. Zijn specialisaties, naast algemene urologie, zijn mictieklachten bij de man, goedaardige prostaatvergroting, urine-incontinentie en bekkenbodemproblematiek, nierstenen en seksuele disfunctie van de man.