Ik heb last van hyperventilatie. Wat nu?

Getty Images

Ik heb al een aantal dagen continu last van hyperventileren. Op het moment dat ik het benauwd krijg raak ik in paniek en ervaar ik een soort van paniekaanval. Ik heb hier ook 's nachts last van. Dus op momenten zonder inspanning. Ik word dan geschrokken wakker en kan moeilijk ademen. Heb jij misschien wat tips voor mij om hier wat beter mee om te kunnen gaan?

De reden dat ik deze klachten heb liggen misschien in mijn verleden. Ik ben sinds 3 weken gestopt met het gebruik van antidepressiva.

Noual

Ineke van Gent, psycholoog

Wat je beschrijft komt vaker voor. Je geeft aan dat je er vooral last van hebt in de momenten dat je ontspannen bent of wilt gaan ontspannen. Wanneer je in de ontspanning komt, laat je als het ware een stukje 'controle' los. Dat kan voor een angstige reactie zorgen met als gevolg een onrustige ademhaling of hyperventilatie.

Mijn advies is om mensen te betrekken wanneer je angstig bent. Heb je iemand in de buurt die je bijvoorbeeld  's nachts wakker kunt maken als je wakker schrikt? Even samen een kopje thee drinken? Om vervolgens weer te gaan slapen.

Langzaam afbouwen

Het feit dat je gestopt bent met je medicatie, kan eraan bijdragen dat je deze klachten ervaart. Je lijf is weer op zoek naar een nieuw evenwicht. Mijn vraag is of je voldoende langzaam hebt afgebouwd met de medicatie? Heb je dit onder begeleiding van de arts die je de antidepressiva heeft voorgeschreven gedaan? Te snel afbouwen van de medicatie kan voor klachten zorgen.

Mijn advies is om te overleggen met je arts en te bespreken wat je als ondersteuning kunnen inzetten. Ademhalingsoefeningen waarin je de uitademing verlengt ten opzichte van de inademing, yoga of lichaamsgerichte therapie kunnen helpen wanneer je last blijft houden van angsten en hyperventilatie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.