Rode wangen door spanning
Als je bloost verwijden de oppervlakkige bloedvaatjes in de huid zich tijdelijk. Dit zorgt voor de rode kleur en vlekken in gezicht en nek. Blozen is geen ziekte, maar voor sommigen wel een obsessie. Je kunt er gelukkig iets aan doen!
Accepteren
Vaak weet je in welke situatie je gaat blozen. In plaats van dat je steeds angstiger wordt, moet je leren accepteren dat je in die situatie gaat blozen. Acceptatie vermindert de spanning en dus ook het blozen.
Negeren
Veel mensen die blozen, schamen zich. Doe dat niet! Hoe meer je je schaamt, hoe meer je gaat blozen. Je begeeft je dan namelijk in een vicieuze cirkel.
Relativeren
Probeer je bloosangst te relativeren door te denken dat er maar weinig mensen op de wereld zijn, die totaal geen angsten hebben.
Zie de humor van blozen in en geef jezelf een beloning als je iets onderneemt dat je eigenlijk niet durfde, maar toch gedaan hebt. Is blozen werkelijk zo erg?
Ontspannen
Blozen heeft alles met spanning te maken. Zoek daarom ontspanning. Ga bijvoorbeeld mediteren. Laat gedachten los die je dwarszitten, zodat je niet constant gespannen bent.
Als je gespannen bent, reageert je lichaam daar direct op. Of ga sporten. Sport is een uitstekende manier om spanning achter je te laten. Ook ben je door te sporten beter in staat je lichaam aan te voelen en onder controle te houden.
Communiceren
Vertel andere mensen dat je veel bloost. Iedereen zal het begrijpen, waardoor jij kalmeert en je blos snel verdwenen is.
Voorbereiden
Heb je een sollicitatiegesprek, moet je een presentatie geven en ben je bang te gaan blozen, dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dat geeft je vertrouwen, waardoor je minder snel bloost.
Make-up
Als je veel bloost, kun je je heil zoeken in make-up. Maar bedenk wel, elke dag zorgvuldig opmaken kost tijd en geld. Bovendien is het de vraag of de 'dikke laag' camouflage goed aanvoelt, zeker in de zomer als het warm is.
Kleding
Coltruien en sjaaltjes - bij voorkeur in een rode kleur - zijn geliefd bij mensen die veel blozen. De vraag is, helpt deze camouflage?
Omdat je het warmer en benauwder krijgt, is het geen echte oplossing. En let wel: juist door je zo te kleden, trek je de aandacht van anderen. Niemand draagt immers een coltrui bij 30 graden!
Drankjes
Probeer het drinken van koffie, alcohol, zwarte thee en cola zoveel mogelijk te vermijden. Deze 'opwekkende' dranken veroorzaken in een later stadium juist stress.
Voeding
Eet vooral 's morgens veel groente en fruit. Bewezen is dat dit helpt je stemming te verbeteren. Een betere stemming zorgt voor vertrouwen en dus minder blozen. Ook lever, noten, zaden, volkorenproducten, eieren, gevogelte en vette vis krikken je humeur bijzonder goed op.
Voedingssupplementen
Neem visoliecapsules of gebruik vitamine B-preparaten als aanvulling op je voeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze supplementen angst en depressie verminderen.
Lotgenotencontact
Door met andere 'blozers' te praten, merk je dat je er niet alleen voor staat. Dat geeft zelfvertrouwen. Hoe meer zelfvertrouwen, hoe minder last je hebt van een rood hoofd of vlekken in je nek.
Therapie
Beïnvloedt blozen je werk en sociale leven, zoek dan samen met je huisarts naar professionele hulp. Denk aan cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende therapie of hypnotherapie.
Een speciale methode is Mind Tuning. Deze therapie gaat ervan uit dat blozen een programmafoutje in het brein is. Het is in korte tijd ontstaan en kan even snel worden opgelost.
Medicijnen
Om het blozen tegen te gaan, schijnt er een anti-bloospil op de markt te zijn. Maar, heel vreemd, als bijwerking kun je hier een rode huid van krijgen. Laat je dus niet voor de gek houden! Er zijn echt geen medicijnen die helpen tegen blozen.
Operatie
Het is mogelijk een anti-bloosoperatie te ondergaan. Tijdens zo'n operatie worden zenuwen doorgesneden die het blozen veroorzaken. Het is een ingrijpende operatie waar je lang van moet herstellen. Denk dus goed na voordat je hieraan begint.
Lief en charmant
Bedenk dat veel mensen vinden dat blozen iets liefs en charmants is. Ze vinden je betrouwbaar, omdat je je gevoelens aan de buitenwereld toont. Mooi toch?