Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

MIND beantwoordt vier vragen

Getty Images

Als je heel weinig zelfvertrouwen hebt en vooral op anderen leunt, zou het kunnen dat je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt. Wat zijn de kenmerken van deze stoornis en wat kun je eraan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen? MIND, een organisatie die opkomt voor mensen met psychische problemen, geeft tips.

1. Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

Als je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt, dan heb je een heel grote behoefte om verzorgd te worden. Je hebt weinig zelfvertrouwen en een enorme behoefte aan bevestiging en goedkeuring van andere mensen. Je stelt je hierdoor erg afhankelijk op, bent onderdanig, claimt andere mensen en bent bang om verlaten te worden (verlatingsangst).

Heb je een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis, dan heb je vaker dan andere mensen last van andere psychische aandoeningen. Vooral de combinatie met depressie of angststoornissen  komt voor, maar ook met andere persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline.

Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar de exacte aantallen zijn niet bekend.

2. Hoe herken je deze aandoening?

Alleen een daartoe bevoegd behandelaar (zoals een gz-psycholoog of psychiater) kan de diagnose afhankelijke persoonlijkheidsstoornis stellen. Maar er is een aantal kenmerken waaraan je de aandoening zou kunnen herkennen. Als iemand vijf van deze kenmerken heeft, wordt er gesproken van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Een aantal voorbeelden:

  • Het is lastig voor je om alledaagse beslissingen te nemen zonder overdreven veel advies en geruststelling van andere mensen te vragen.
  • Je doet er alles aan om verzorging en steun van andere mensen te krijgen. Soms bied je zelfs aan dingen voor ze te doen die je eigenlijk heel onprettig vindt.
  • Je voelt je slecht op je gemak of hulpeloos als je alleen bent, omdat je denkt dat je niet in staat bent om voor jezelf te zorgen.

3. Wat is eraan te doen?

Hoewel een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis nooit vanzelf overgaat, is het wel goed te behandelen. Je moet hierin dan wel een actieve houding aannemen en je moet ook echt willen veranderen. Als je huisarts je doorverwijst naar een psycholoog, dan kan hij of zij je helpen inzicht te krijgen in je gedrag. Door dit inzicht kun je eraan werken om onafhankelijker, assertiever en zelfstandiger te worden.

De therapievormen die kunnen worden toegepast, zijn gedragstherapie, assertiviteitstraining, familietherapie en groepstherapie.

4. Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten?

Aangezien je met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis vaak een gebrek aan zelfvertrouwen  hebt, hebben we tips opgesteld om meer zelfvertrouwen te krijgen. Zo krijg je een realistischer kijk op je eigen kunnen en vertrouw je er meer op dat je zelf taken en hindernissen aankunt. Let op! Als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, kun je dit niet zomaar in een uurtje veranderen. Je moet echt actief aan de slag!

Drie tips, in het kort:
1.    Ga uitdagingen niet uit de weg
2.    Weet wat je kwaliteiten zijn
3.    Leer jezelf te accepteren zoals je bent

Lees meer tips en toelichting over zelfvertrouwen op de website van MIND.

MIND is een beweging van en voor alle mensen die te maken hebben met psychische problemen. Samen zetten we ons in om psychische problemen te voorkomen en mensen met psychische problemen te ondersteunen. We werken aan een samenleving waarin alle mensen de kans krijgen om naar eigen vermogen mee te doen en waarin iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. En we zetten ons in voor meer begrip voor en openheid over psychische problemen. Om dit te bereiken doen we onderzoek, voeren we projecten uit en komen we in actie. Bij MIND kun je terecht om informatie en ervaringen te vinden en te delen en voor inspiratie, motivatie en ondersteuning. MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz.

Auteur