Welke vitamines kunnen helpen bij angst en paniek?

Getty Images

In december is bij mij een paniekstoornis geconstateerd. Nu las ik dat vitamine B helpt bij paniekaanvallen en angst, dus ik slik een vitamine B-complex. Daarnaast neem ik magnesium en visolie, omdat dat ook schijnt te helpen bij angstklachten. Deze supplementen zijn niet geadviseerd door mijn huisarts of mijn psycholoog, maar ik dacht dat dit geen kwaad zou kunnen. Nu lees ik pas dat een te veel aan vitamine B6 negatieve gevolgen kan hebben. Ik heb momenteel nagenoeg geen last meer van paniekaanvallen, maar ik neem de supplementen nog steeds. Zou u mij aanraden om te stoppen? En hoe denkt u over magnesium en omega 3?

Pim

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Gezonde voeding heeft invloed op de gemoedstoestand. Van sommige vitamines weten we inderdaad dat ze goed zijn voor de gemoedstoestand en onze geest helder houden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal B-vitamines en het mineraal magnesium. Ook komt uit onderzoek naar voren dat mensen met een vitamine D-tekort vaker een depressie hebben. Maar er moet meer onderzoek worden gedaan om hier duidelijkheid over te krijgen.

Ik raad je aan om vooral gezond te eten en voldoende te bewegen. Dan krijg je alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn. Wat extra vitamine D daarnaast kan geen kwaad (niet meer dan 20 microgram per dag) en als je geen viseter bent, kun je u ook een visoliesupplement nemen.

Lukt dagelijks gezond eten wat minder goed, dan kun je een multivitamine overwegen. Maar neem geen extreme doseringen. Voor vitamine B6 geldt een veilige grens van 21 milligram per dag.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.