Ziek door onverwerkte gevoelens?

Getty Images

Als je onverwerkte emoties hebt, kun je dan lichamelijke klachten krijgen? Zoals maagklachten, waarbij je veel boeren moet laten, diarree hebt en misselijk bent?

Anoniem

Anne van der Veen, psycholoog

Als eerste wil ik graag kwijt dat het bij lichamelijke klachten altijd belangrijk is om naar de huisarts te gaan, maar emoties kunnen wel lichamelijke kwalen voortbrengen. Wanneer een gebeurtenis niet goed verwerkt is, zijn de emoties die daar bij komen vaak ook onverwerkt. Want het zijn niet de emoties zelf die je erg kunnen hinderen, maar de gedachten of herinneringen aan wat er gebeurd is, of wat er gebeurt. Deze ideeën wakkeren je emoties erg aan! Meestal gaat het dan om angst.

Dagelijks word je met tal van zaken, mensen en situaties geconfronteerd. Direct of indirect herinneren deze zaken, mensen en situaties je aan de gebeurtenis die je nog niet hebt verwerkt. De ene dag is dat natuurlijk anders dan de andere dag. Elke situatie heeft zijn eigen herinnering aan je gebeurtenis.

Je lichaam reageert hierop. Elke keer als je je iets herinnert, schrik je. En je lichaam is even, of langer, gespannen. Uiteindelijk kan dat niet goed zijn voor je lichaam en kan dat zich uiten in zulke klachten. Maar ook (spannings)hoofdpijn, rug- en nekklachten en dergelijke kunnen zich voordoen.

Het ligt voor de hand om de gebeurtenissen die met je emoties gepaard gaan te (h)erkennen, deze te uiten. Dat is moeilijk, daarom uit je het momenteel niet. Maar de herinneringen en de gedachten rondom de gebeurtenis kwellen je. Bepaal wel of je dat in je eentje aan kan. Zoek anders iemand om je te helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.