Abortus als laatste redmiddel
Een zwangerschap kan heel wat teweeg brengen. Vaak grote blijdschap, maar soms kan het vooruitzicht van een baby grote problemen met zich meebrengen. In zo'n geval kan een abortus een optie zijn.
Abortus is het afbreken van een zwangerschap. Wanneer u langer dan 16 weken zwanger bent, is er een verplichte bedenktijd van vijf dagen voordat u een abortus mag laten uitvoeren. Mocht u besluiten om te aborteren dan kunt u terecht bij een van de abortuscentra in Nederland. Het besluit om uw zwangerschap af te breken is moeilijk; het brengt vaak grote emoties met zich mee. U kunt tegenstrijdige gevoelens hebben over abortus of het krijgen van een baby.
Veel vrouwen kiezen voor abortus omdat ze geen goede moeder kunnen zijn. Ze vinden een baby een te grote verantwoordelijkheid, die ze (nog) niet aankunnen. In Nederland heeft iedere vrouw het recht om abortus te plegen.
Bedenktijd
De Wet Afbreking Zwangerschap (abortuswet) bestaat sinds 1 mei 1981. In deze wet staat dat abortus is toegestaan. Artsen in een abortuskliniek of ziekenhuis met een speciale vergunning van de minister van volksgezondheid mogen een abortus toepassen. Tussen het eerste gesprek en de afbreking van de zwangerschap zit een wettelijke bedenktijd van vijf dagen.
Jongeren onder de 16 jaar hebben toestemming nodig van hun ouders of wettelijk voogd. Een jongere die zonder toestemming een abortus wil, kan een behandelovereenkomst sluiten na overleg met de huisarts of de Rutgers Nisso Groep. In zo'n geval heeft (ook) de huisarts zwijgplicht. Als je boven de 18 bent, kun je zelf naar een abortuskliniek stappen voor een afspraak. Voor vrouwen die in Nederland wonen, zijn er geen kosten verbonden aan de behandeling. [PAGEBREAK]Behandeling
Voordat de abortus wordt uitgevoerd krijgt u eerst een intakegesprek. Iemand van de kliniek of het ziekenhuis noteert dan enkele gegevens en u wordt gevraagd waarom u een abortus wil. Daarna gaat de verplichte bedenktijd van vijf dagen in. Zet u uw besluit vervolgens door, dan zijn er verschillende methoden voor abortus:
Tot zeven weken; de abortuspil
Mogelijk tot zeven weken na het begin van de laatste menstruatie (drie weken over tijd). De abortuspil bestaat uit twee verschillende medicijnen. De eerste pil blokkeert de werking van het zwangerschapshormoon. Twee of drie dagen later moet u de tweede pil slikken. Deze veroorzaakt buikkrampen en wekt een 'miskraam' op. Die behandeling kan een paar uur duren en misselijkheid, diarree of hevig bloedverlies als gevolg hebben.
Tot tien weken; zuigcurettage
Mogelijk tot ongeveer tien weken na bevruchting. De behandeling bestaat uit het desinfecteren en plaatselijk verdoven van de baarmoedermond. Daarna wordt de baarmoedermond iets opgerekt om een plastic zuigbuisje in te kunnen brengen. Het vruchtje wordt daarna als het ware weggezogen.
Helemaal pijnloos is de behandeling niet. U voelt een korte maar vrij hevige menstruatiekramp. De behandeling duurt ongeveer vijf tot vijftien minuten. Na de abortus moet u nog even blijven liggen in de kliniek of het ziekenhuis. Een verpleegster controleert het bloedverlies en de buikpijn. Daarna mag u gewoon naar huis. [PAGEBREAK]Vanaf elf weken
Bij zwangerschappen vanaf elf weken is de abortus ingrijpender. De baarmoedermond moet verder worden opgerekt en het vruchtje wordt met instrumenten verwijderd. De resten worden daarna met een zuigbuisje weggezogen. Deze behandeling duurt lang, doorgaans een kwartier tot 45 minuten. Van tevoren krijg je eventueel medicijnen om de baarmoedermond zachter te maken.
Achteraf
Als er verder geen complicaties zijn, mag u na een abortusbehandeling gewoon naar huis. Eventueel krijgt u pijnstillers mee en antibiotica om een infectie te voorkomen. Een abortus is vooral geestelijk zwaar. Een goed advies is om thuis lekker in bed te kruipen en met anderen te praten over uw ervaringen.
Het kan zijn dat u spijt krijgt, maar u kunt zich ook opgelucht voelen. Als u met uw gevoelens in de knoop zit, kunt u altijd contact opnemen met uw huisarts. Belangrijk om te weten: een schuldgevoel haalt uw zwangerschap niet terug. Misschien kunt u afscheid nemen door een brief te schrijven aan uw ongeboren kind. Iedere andere manier is ook goed.
Bedenk nogmaals waarom u koos voor abortus en houd u vast aan dat besluit. Na een abortus kunt u gewoon weer zwanger worden. Wilt u dat niet, zorg dan voor betrouwbare anticonceptie.