Ik reageer te snel boos; wat te doen?

Getty Images

Ik heb een hele hechte relatie met mijn vriendin. We zijn hartstikke dol op elkaar, maar soms kan ik best geïrriteerd raken als ik een serieuze bui heb en mijn vriendin de slappe lach heeft. Ik reageer dan veel te boos af op haar en achteraf heb ik altijd spijt. Mijn vriendin snapt het en ze neemt het mij ook niet kwalijk, maar ik wil niet meer zo reageren. Heb je tips voor mij?

Bas

Ineke van Gent, psycholoog

Wat fijn dat je een relatie hebt waarin jullie dol zijn op elkaar. Ik begrijp dat je af en toe in een serieuze bui zit en dat je dan geïrriteerd raakt wanneer je vriendin in een luchtige of grappige bui zit.

Aanleiding

Ze neemt je niets kwalijk begrijp ik, maar je hebt er zelf last van. Mijn vraag is nu hoe een serieuze bui voor je voelt? Zijn er aanleidingen die ervoor zorgen dat je in zo'n bui terecht komt? Maak je je bijvoorbeeld zorgen of heb je last van stress? Het kan zijn dat je in dat soort gevallen snel geprikkeld of overprikkeld raakt waardoor je eerder boos reageert dan dat je zou doen als je ontspannen zou zijn.

Time out

Het is goed om bij jezelf na te gaan hoe je in het algemeen met boosheid omgaat. Het kan helpen om even een time-out te nemen als je geïrriteerd raakt en hierbij te kijken wat je hierbij voelt en waarom. Je kunt dit bijvoorbeeld benoemen en even een kopje koffie drinken om vervolgens weer terug te stappen in de situatie.

Hoe dan ook, het lijkt me zinvol om wat breder te kijken zodat je weet wat er precies bij je speelt. Wat er precies geraakt wordt en wat je nodig hebt in dat moment.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.