vrijdag, 6 augustus 2021

Mijn man maakt mij onzeker, wat te doen?

Ik ben doodongelukkig. Mijn man ergert zich de hele dag aan me. Hij zegt dat ik vaak zo dom doe of dat ik hem opzettelijk dwars zit. Ook zonder woorden laat hij merken dat hij me vervelend vindt. Hij kijkt me amper aan, laat staan dat hij me nog wil aanraken. Alles moet gaan zoals hij dat wil.  Hij geeft me steeds het idee dat ik alles verkeerd doe. Ik word er onzeker van. Wat kan ik doen?

Jean-Pierre van de Ven, Psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid:

Relatieproblemen komen in soorten en maten. De ergernissen en de onzekerheid die jij beschrijft hebben vaak te maken met een destructief omgangspatroon, een negatieve spiraal van actie en reactie die er toe kan leiden dat jullie compleet van elkaar vervreemden.

Door kleine irritaties en grote ergernissen hebben jullie allebei minder zin om met elkaar te praten. Dus moet je gaan gedachtenlezen, inschatten wat de ander denkt en vindt. Dat leidt natuurlijk tot allerlei misverstanden, die de ergernis vergroten. Na een poosje denk je: wat doe ik nog in een huis met iemand die mij het leven alleen maar zuur maakt? Dat is het moment om in te grijpen.

Stappenplan

Stap een is: zorg dat je meer tijd met elkaar doorbrengt, zodat het gedachtenlezen minder wordt. Stap twee is: luister naar wat je partner te zeggen heeft, ook al maakt je dat geprikkeld of onzeker. Weet je zeker dat jij altijd gelijk hebt?

Relatieproblemen, of deze nu ontstaan door een gebrek aan communicatie of door meningsverschillen, zijn goed behandelbaar. Het is fijn als iemand met je meedenkt die wat meer afstand kan bewaren. Zo iemand kan je wijzen op dingen die je door de emoties even was vergeten, maar je ook vertellen hoe je de negatieve spiraal kunt doorbreken.

Het is het beste om samen naar een relatietherapeut te gaan. Als je partner dit niet wil of kan, kunnen individuele gesprekken ook nuttig zijn. Zet in elk geval een stap. Een situatie die nu uitzichtloos lijkt, kan vaak wel degelijk in een andere richting worden omgebogen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.