Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Fibromyalgie: wekedelenreuma

Leven met chronische spier- en gewrichtspijn

Fibromyalgie is een van de meer dan 100 reumatische aandoeningen en betekent letterlijk: pijn in spieren en bindweefsels. Het valt in de categorie wekedelenreuma, een vorm van reuma waaraan in Nederland 460.000 mensen lijden (TNO-rapport 2007).

Fibromyalgie is geen aandoening met een aanwijsbare oorzaak, maar een verzamelnaam van specifieke ziekteverschijnselen en klachten (een syndroom).

Symptomen fibromyalgie

Het kenmerkt zich door pijn in spieren en gewrichten, (ochtend)stijfheid en chronische vermoeidheid. Fibromyalgie is geen ontsteking en geen slijtage, en niet zichtbaar bij beeldvormend onderzoek. De stekende, brandende, zeurende pijn bij fibromyalgie kan sterk wisselen in hevigheid, plaats en duur. Soms treft het de knieën, dan weer de nek- en schouderpartij, weken later zit de pijn ineens in de heupen.

Naast pijn is het vooral de vermoeidheid die mensen met fibromyalgie in hun dagelijks functioneren belemmert. De meest voorkomende klachten zijn:

 • spierpijn en (ochtend)stijfheid
 • pijn in de weke delen rondom gewrichten (bindweefsel, aanhechting pezen)
 • ernstige vermoeidheid
 • neerslachtigheid
 • slecht slapen
 • krachtverlies, zwaar gevoel, tintelingen in armen of benen
 • opgezette vingers
 • hoofdpijn
 • concentratiestoornissen
 • darmklachten, buikpijn

Oorzaak van de ziekte

Fibromyalgie heeft geen aanwijsbare oorzaak en beschrijft slechts de situatie: pijn in spieren en bindweefsels. Er bestaan wel enkele theorieën over het ontstaan van de klachten:

 • Pijn wordt anders ervaren: uit hersenonderzoek is gebleken dat fibromyalgiepatiënten een andere verwerking van pijnprikkels hebben.
 • Verstoring in de werking van hormonen en neurotransmitters door overmatige blootstelling aan stress en spanning (overprikkeling). Bijvoorbeeld van het hormoon serotonine, dat een rol speelt bij pijnbeleving, het gevoel van welbevinden en de afgifte van het slaaphormoon melatonine.
 • Gewoonlijk herstelt het lichaam zich 's nachts. Fibromyalgiepatiënten slapen vaak slecht (door pijn, ongemak), waardoor hun lichaam onvoldoende tot herstel komt.

Diagnose fibromyalgie

Iedereen heeft wel eens spierpijn, en we zijn allemaal wel eens moe of sip. Wanneer er echter sprake is van langdurige pijnklachten (langer dan 6 maanden) over het lichaam verspreid (in linker- en/of rechterhelft, boven- en/of onderlichaam), is het verstandig dit met de huisarts of een reumatoloog te bespreken.

Na een uitgebreid vraaggesprek over je klachten en bevindingen zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarin onder andere de tenderpoints worden gecontroleerd. Dit zijn 18 pijnpunten over het lichaam verspreid waarop, op basis van internationale afspraken, de diagnose fibromyalgie mag worden gesteld.

Ook het uitsluiten van andere lichamelijke oorzaken en eventueel aanvullend bloed- of urineonderzoek horen bij het stellen van een correcte diagnose.

Behandeling fibromyalgie

Omdat er geen aanwijsbare oorzaak is, bestaat de behandeling voornamelijk uit symptoombestrijding:

 • pijnmedicatie (bij voorkeur paracetamol, soms NSAID, maar deze behoeven een maagbeschermer, in uiterste gevallen plaatselijke verdoving of opiaten)
 • eventueel slaapmedicatie (melatonine) of een licht antidepressivum (Amitriptyline)
 • dagelijkse beweging om het lichaam soepel te houden
 • milde sporten, zoals wandelen, zwemmen, fietsen
 • fysiotherapie, ergotherapie, Cesartherapie
 • balans tussen activiteit en rust
 • aanpassing in leefstijl
 • begeleiding reumaverpleegkundige

Andere vormen van hulp

Naast het standaard behandelplan zijn er nog andere behandelvormen mogelijk. Denk hierbij aan:

 • het volgen van een multidisciplinair programma (beweging/advies/therapie)
 • aangepaste fitness- en sportprogramma's
 • ondersteuning van een mental coach en/of psychologische begeleiding
 • een cursus yoga, meditatie, mindfulness
 • ondersteuning met voedingssupplementen, glucosamine en omega-3 vetzuren
 • alternatieve behandelingen met homeopathie, acupunctuur, infrarood, kuren, tai-chi, voetreflextherapie, magnetisme, etc.

Tips

 • Door een agenda of dagboekje bij te houden, kun je je activiteiten in kaart brengen en zien waar het zwaartepunt ligt. Stel dit eventueel bij.
 • Blijf bewegen: je 'smeert' als het ware je gewrichten en dit komt de pijn ten goede.
 • Beter een uurtje rusten voordat je een zware inspanning verricht, dan achteraf een pijnstiller nemen.
 • Slecht slapen? Maak 's avonds een wandeling in de buitenlucht, drink warme melk, neem in overleg eventueel extra paracetamol voor de nacht of melatonine.
 • Zoek bij pijn naar optimale omstandigheden; dit kan beweging zijn of juist rust, warmte, ontspanning, afleiding (hobby), yoga/meditatie.
 • Valeriaan helpt bij spanning, nervositeit en slapeloosheid.
 • Leer jezelf in acht nemen, leer nee zeggen en leer hulp aanvaarden.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

17 Comments

Door Woep (niet gecontroleerd) op ma, 08/28/2017 - 23:35

Ik heb hetzelfde gehad.... kwam door stress, en hormonaal disbalans.. en neurotransmitters overhoop

Door Mandy (niet gecontroleerd) op vr, 04/14/2017 - 08:24

Ik ga ervan uit dat de overdosis hormonen jouw lichaam als het ware op tilt laten slaan.

Door Debbie (niet gecontroleerd) op zo, 03/05/2017 - 00:28

Heb klachten na de zwangerschap gekregen. Pijn in knieën, heup, polsen en extreem vermoeid. Kan heel de dag slapen ben down niet depressief maar down alsof je in mist gehuld bent.
Snachts ben ik eindelijk wakker lijk wel een vampier. Heb voor zwangerschap jaren stress ervaren door werk. Nu eindelijk rust en dan krijg ik dit!

Door Ans (niet gecontroleerd) op wo, 01/25/2017 - 21:33

Had van af mijn 30ste fibromyalgie tot ik op mijn 55ste met de pil stopte in direct in de overgang was. Na ruim 1 jaar verdween de fibromyalgie langzaam en verdween helemaal. Ben op mijn 60ste weer met de pil begonnen en krijg nu weer de de zelfdeklachten. Waar kan dat nou van komen vraag ik mij af. Ik hoop dat iemand hier iets meer over weet.

Door b.lakeman (niet gecontroleerd) op do, 12/22/2016 - 14:15

Hallo ik fybromialgie al vanaf 2001
Ben nu 3 okt van mn brommer gereden en verl last van aanhechting duim
Handtetapie zegt dst hey mn eekedelen zijn die hebben een goede knal gehad van aanhechting duim naar hand
Wat nu hoelang gast het herstel duren
Verzekering van tegen psrtij moet alles betalen letsel en pijn schade
Bijft er pijn doen .ook in het huis houden
Heb 4 weken gips gehsd heeft niks geholpen

Door Marij (niet gecontroleerd) op zo, 12/11/2016 - 21:34

Spierpijn is een bekende bijwerking van cholesterol verlagers

Door Jeanette (niet gecontroleerd) op do, 09/29/2016 - 21:27

Hoe hebben ze bij u fribrolonogie geconstateerd?

Door JJ (niet gecontroleerd) op za, 01/30/2016 - 10:49

Stoffen als msm schijnen te kunnen helpen. Denk dat er bij heel veel gezondheidsproblemen nog winst te behalen valt met goede voeding en wat supplementen. Ook floaten kan ondersteunend werken bij vele klachten, zeker bij fybromyalgie.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 01/30/2016 - 09:37

Fibromyalgie wordt veroorzaakt door neurocompressie. Er zijn in enkel en elleboog perifere zenuwen beklemd geraakt door ontstekingsresten die niet door het lichaam zijn opgeruimd. Dat weten de reumatologen ook maar er is een conspiracy of silence om deze kennis te negeren. Gelukkig komen steeds meer patienten er achter dat ze bedrogen worden en gewoon geopereerd kunnen worden( in Baar te Zwitserland bij chirurg Bauer) . Ze komen na maximaal vier operaties uit de rolstoel of gaan lekker aan het werk. Zelf ben ik alweer 7 jaar van deze levenslopende ziekte af door deze operaties. ( vrijmaken van de zenuw)

Door henkvdvlugt@gma... (niet gecontroleerd) op wo, 01/20/2016 - 18:50

Ik heb hier zins een maand of 2 last van ikzelf heb zins dezelfde tijd golesterol verlagers kan dat hier mee te maken hebben. ?