Goed nieuws over reuma

Betere pijnbestrijding, minder bijwerkingen

Getty Images

De diagnostiek en behandeling wordt steeds beter bij reuma. Topspecialist dr. Willem F. Lems is reumatoloog bij het VU medisch centrum en wetenschappelijk secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie. Hij praat ons bij over de nieuwste hoopgevende ontwikkelingen.

Willem Lems: “De behandeling van ontstekingsreuma is de afgelopen jaren spectaculair verbeterd. Dat geldt bijvoorbeeld voor reumatoïde artrose en de ziekte van Bechterew. Helaas geldt het niet voor artrose, ook wel ‘slijtage’ van de gewrichten genoemd. Daarbij wordt het kraakbeen dunner en krijg je last van stijfheid en pijn. We hebben voor artrose wel een Behandelstrategie Artrose (BART) ontwikkeld: betere pijnstilling met zo min mogelijk bijwerkingen. We beginnen met de veiligste pijnstiller: paracetamol. Daarvan mogen patiënten 3 tot 4 gram per dag. Pas als dat onvoldoende tegen de pijn helpt, komen de ontstekings­remmende NSAID’s en cox-2-remmers. En tot slot zijn er de zwaarste morfineachtige middelen, zoals tramadol en codeïne.”
Voordeel voor de patiënt: "Minder pijn. Zo blijf je beter in beweging en kan een operatie vaak worden uitgesteld."

Nieuw: de ene artrose is de andere niet

Willem Lems: "We komen er steeds meer achter dat artrose een vergaarbak is van verschillende typen problemen. Die problemen moeten allemaal anders worden behandeld. Zo is er poly-artrose van oudere, vaak te zware mensen. Voor hen zijn vooral lifestyle-maatregelen belangrijk: afvallen, meer bewegen. Bij andere patiënten is niet zozeer het kraakbeen, maar het bot het probleem. Momenteel wordt onderzocht of zij goed reageren op osteoporose-medicijnen. Ook zijn er artrosepatiënten bij wie het gewrichtskapsel ontstoken en het gewricht gezwollen is. Uit recent onderzoek blijkt dat deze groep mogelijk baat heeft bij reumamedicijnen, zoals methotrexaat en prednison. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Verder zijn er ook jonge patiënten met sportartrose aan één gewricht, zoals een knie. Bij hen kan een operatie of kraakbeentransplantatie met stamcellen uitkomst bieden, maar hebben oefeningen geen zin."
Voordeel voor de patiënt: "Nauwkeuriger diagnose zorgt voor een betere behandeling."

Behandeling voor meer kraakbeengroei

Willem Lems: "In het Universitair Medisch Centrum Utrecht ontwikkelt professor Lafeber de methode-Ilizarov. Daarbij gaan stalen pinnen door de gewrichten en die worden vervolgens belast. Dat zorgt voor de aanmaak van veel nieuw kraakbeen. Het is wel een flink belastende behandeling voor de patiënt.”
Voordeel voor de patiënt: "Herstel van het kraakbeen, minder pijn en stijfheid."

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine