Ik heb ingezakte wervels. Kan ik vaker oxycodon nemen?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

rugwervels
Getty Images

Ik heb veel pijn in mijn rug en hoorde van de dokter dat op verschillende plaatsen mijn wervels zijn ingezakt. Ik gebruik twee keer per dag oxycodon (10 mg) en soms wel acht paracetamols, maar het helpt niet echt. Kan ik de oxycodon vaker nemen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik zou niet zonder overleg met de huisarts de oxycodon verhogen. Oxycodon is een sterke pijnstiller die gewenning geeft en verslavend is. Het heeft bijwerkingen als sufheid en obstipatie. Plotseling ermee stoppen geeft heel nare ontwenningsverschijnselen waarbij je overgevoelig wordt voor ongeveer iedere onaangename sensatie die je kunt bedenken: je voelt je te warm, te koud, hongerig, misselijk, je hebt buikkrampen, moet veel hoesten, je bent moe maar kunt niet slapen, je voelt onrust, bent angstig en je voelt je psychisch nergens tegen opgewassen. Als je geleidelijk afbouwt, is dat allemaal een stuk minder, maar je voelt je de hele afbouwperiode nooit echt lekker. Ingezakte wervels zijn gebroken wervellichamen. Zijn de breuken kortgeleden ontstaan, dan is er grote kans dat de pijn binnen enkele maanden minder wordt en dan kun je weer afbouwen. Bestaat het probleem al veel langer, dan zou ik vragen of de orthopedisch chirurg iets voor u kan doen; misschien helpt het dragen van een korset, misschien is een operatie mogelijk.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur