maandag, 20 september 2021

'Injecties bij lage rugpijn werken niet'

Hoewel artsen nog vaak injecties toedienen bij lage rugpijn, blijken die injecties niet of nauwelijks te werken. Dat schrijven onderzoeker Bart Staal van het UMC St Radboud en collega’s uit Maastricht in het gezaghebbende Journal of the American Medical Association (JAMA).

Amerika werd eind vorig jaar opgeschrikt door een ernstige uitbraak van hersenvliesontsteking. Onderzoek wees uit dat die werd veroorzaakt door corticosteroïde injecties, onder meer tegen lage rugpijn. De medicijnen waren bij de producent vervuild geraakt met een schimmel die bij diverse patiënten leidde tot hersenvliesontsteking. Bijna vijftig mensen zijn daardoor overleden.
 
Prik zonder bewijsDe enorme publiciteitsgolf heeft in Amerika geleid tot extra aandacht voor de behandeling van lage rugpijn. Maar liefst twee procent van alle artsbezoeken in Amerika heeft te maken met lage rugpijn, waarmee de aandoening de top vijf haalt van voornaamste redenen voor het bezoeken van een arts.

Staal heeft naar aanleiding van de uitbraak een artikel geschreven in JAMA over de werkzaamheid van de behandeling. "Hoewel injectietherapie nog vaak wordt toegepast, bestaat er weinig tot geen bewijs voor die behandeling. We hebben een systematische vergelijking gemaakt van vrijwel al het onderzoek naar injectietherapie. Ook daarna is er nog een soortgelijk onderzoek verschenen. In beide gevallen was de conclusie dat er niet of nauwelijks bewijs is voor de werking van de injecties."
 
FactorenHij sluit niet helemaal uit dat een injectie bij bepaalde groepen met lage rugpijn toch nuttig kan zijn, maar door de enorme variatie in injectietherapie valt daar tot dusver weinig over te zeggen. "Afhankelijk van de pijn wordt de injectie niet alleen op verschillende plaatsen toegediend", zegt Staal, "maar ook de dosis en het middel – corticosteroïden, pijnstillers zoals NSAID’s, morfine, benzodiazepines – kunnen sterk variëren. Verder zien we een grote bandbreedte in diagnoses en de veronderstelde oorzaak van de pijn. Alleen als die factoren in komende studies beter worden meegenomen, krijgen we daar meer inzicht in."

Bron(nen):