maandag, 16 mei 2022

Net getest: Beter zitten met BackJoy

Automatisch een goede houding

Lang achter de computer of op de bank hangen: het is funest voor je rug. Toch is een correcte zithouding volhouden best lastig. Als je niet oplet, zak je weer onderuit en kun je last krijgen van lage rugpijn. Een steuntje genaamd ‘Backjoy’ zou je houding corrigeren en rugklachten voorkomen. Werkt dat echt? Gezondheidsnet testte de BackJoy.

De BackJoy is een lichtgewicht kuipje van stevig rubber dat op elke stoel past. Als je er volgens de bijgeleverde instructies op plaatsneemt, kun je eigenlijk alleen nog maar keurig rechtop zitten. Hij is zo ontworpen dat je meteen je bekken naar voren kantelt en de spieren in je romp wat meer gebruikt.

BackJoy belooft niet dat dit hulpmiddel rugpijn geneest, maar wel dat het de druk en spanning vermindert die je kunt voelen als je een tijd zit. Zo zou een stoel weer een stuk comfortabeler worden bij problemen met de wervels, lage rugpijn, een hernia of een pijnlijk stuitje.

Rustig opbouwen

Ons testexemplaar is een knalroze BackJoy Posture+, het standaardmodel voor volwassenen van 55 tot 125 kilogram. Daarnaast zijn er ook een versie voor kinderen en een gestoffeerde Relief-variant verkrijgbaar.

Voor de juiste werking dien je bovenop het kuipje te zitten, niet op het puntje. De leverancier mailt daarom een filmpje met instructies en geeft aan dat het in het begin even wennen kan zijn. Je kunt bepaalde rugspieren ineens meer voelen en moet het zitten op de BackJoy daarom rustig opbouwen. Maar eens beginnen met een uurtje per dag op de BackJoy dus.

Eerst spierpijn

BackJoy

Het is de eerste paar dagen zeker even wennen. Meestal begint aan het eind van de middag mijn onderrug op te spelen, maar nu ontwikkel ik heuse spierpijn. Zijn dat mijn luie core-spieren die aan het werk zijn? Ik wiebel ook nog een beetje. Na ongeveer een week houd ik het makkelijk een hele werkdag op de BackJoy vol en ga ik het zelfs prettig vinden.

Elke keer als ik even opsta, is het daarna even opletten dat ik weer goed ga zitten. Ik ben geneigd op het puntje plaats te nemen, maar dan merk je dat de BackJoy niks doet. Eenmaal op de juiste plek is het heel comfortabel en blijf je vanzelf netjes rechtop. Onderuit zakken is simpelweg onmogelijk. Normaal gesproken ging ik in de loop van de dag steeds meer op mijn stoel hangen, maar dat gaat niet meer. Ik ervaar daardoor minder spanning en vermoeidheid in mijn onderrug dan voorheen. Verruil ik de BackJoy voor mijn ‘lege’ bureaustoel, dan mis ik mijn steuntje echt. Na een maand testen heb ik besloten dat de BackJoy mag blijven!

Fijn hulpmiddel

Een wondermiddel is het volgens mij niet. Regelmatig opstaan en een rondje wandelen heb ik nog steeds nodig om mijn rug te ontzien. Maar het is zeker een fijn hulpmiddel. Mijn houding is stukken beter dan zonder BackJoy en dat is goed voelbaar na een dag computerwerk.

De adviesprijs van een BackJoy Posture+ is € 39,95. Hij is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.