Pijn door een rughernia

Opereren vaak niet nodig

Getty Images

Een van de vele vormen van lage rugpijn is de hernia. Of in dit geval liever gezegd: de rughernia. Wat is een rughernia en wat kun je er zelf tegen doen? Een operatie is namelijk vaak niet nodig!

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, meestal onder in de rug. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuwbaan en deze prikkelen, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Voorkomende klachten

Klachten die je bij een hernia kunt hebben, zijn:

  • Lage rugpijn.
  • Scherpe pijn in een been, die kan doortrekken tot in je onderbeen of voet.
  • Soms krachtverlies of een slapend gevoel in je been.

De klachten kunnen erger worden door bepaalde bewegingen, maar ook door bijvoorbeeld hoesten, niezen of persen.

Wat kun je tegen een hernia doen?

Een groot misverstand is dat het hebben van herniaklachten automatisch opereren betekent. Sterker nog, herniaklachten gaan vaak vanzelf over. Na zes tot twaalf weken kun je meestal weer dezelfde activiteiten verrichten als daarvoor.

In de periode tot een week of zes kun je proberen te achterhalen of de klachten te maken hebben met het werk dat je doet. Het is mogelijk dat je klachten verlicht worden door je werkplek te veranderen. Denk hierbij aan de stand van je stoel, tafel of computer.

In die eerste zes weken dat je klachten hebt, is het in elk geval belangrijk te proberen zo veel mogelijk te blijven bewegen en te doen wat je altijd doet. Natuurlijk moet je daarbij bewegingen voorkomen die erg veel pijn doen of die je rug belasten.

Beweging is beter dan bedrust. Door in bed te liggen verzwakken je spieren en zul je minder snel herstellen. Als het niet anders kan vanwege de pijn, kun je voor korte tijd bedrust nemen. Maar probeer er wel af en toe uit te komen. En probeer je dagelijkse activiteiten weer op te pakken zodra de pijn minder wordt. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Pijnstillers

Pijnstillers kunnen de klachten verlichten. Neem dan het liefst paracetamol in op vaste tijden. Als dat niet helpt, kun je andere pijnstillers proberen. Spierverslappende medicijnen zijn zinloos.

Als na zes weken de klachten niet zijn afgenomen of als de klachten in die periode zelfs erger worden, kun je een specialist bezoeken. Deze zal bekijken of je inderdaad een hernia hebt en of opereren tot verbetering zal leiden.

Dit is overigens een lastige inschatting. In het algemeen geldt: hoe ernstiger je klachten, hoe groter de kans op verbetering ervan door operatie. Maar je rugpijn kan blijven bestaan of terugkomen.

De operatie en daarna

Een eventuele operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd, waarbij je in knie/ellebooghouding of op je buik ligt. Er zijn verschillende soorten herniaoperaties, zoals met een smalle buis (endoscoop), met behulp van laser en met een microtube. 

De gewone herniaoperatie wordt nog altijd het meest uitgevoerd. Hierbij wordt een huidsnee gemaakt van 5 tot 8 centimeter, worden je rugspieren opzijgeschoven en wordt de uitstulping verwijderd.

Hoe kun je goed herstellen in de eerste weken na zo'n herniaoperatie?

  • Neem de signalen van je lichaam serieus. Pijn in je rug is een goede graadmeter voor wat je wél en niet kunt.
  • Neem regelmatig rust door te gaan liggen.
  • Voer je algemene conditie stapsgewijs op door te wandelen of fietsen op een hometrainer. Na vier à vijf weken kun je een stukje buiten gaan fietsen of zwemmen.
  • Blijf niet langere tijd in dezelfde houding voorovergebogen of gedraaid zitten. Het is goed om je houding regelmatig af te wisselen.
  • Bespreek met je fysiotherapeut hoe je het best kunt tillen.
  • Laat huishoudelijke activiteiten aan anderen over.
Auteur