maandag, 20 september 2021

Stoel tegen doorligwonden en rugklachten

TWENTE - Langdurig in dezelfde houding zitten kan tot allerlei fysieke ongemakken leiden. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben in samenwerking met ontwerpbureau Demcon een stoel ontwikkeld, die ervoor zorgt dat je niet statisch maar dynamisch zit.

De stoel is vooral een hulpmiddel voor dwarslaesiepatiënten met een beperkte rompstabiliteit. Doordat ze langdurig in dezelfde houding zitten, hebben ze last van allerlei fysieke ongemakken, zoals doorligwonden en rugklachten.

Ook gezonde mensen zijn gebaat bij een stoel die dynamisch zitten bevordert en daarmee klachten aan onderrug, nek, schouders en hoofd voorkomt.

Intelligente stoel
De stoel bestaat uit bewegende onderdelen, die het mogelijk maken om de romp, het bekken en de benen onafhankelijk van elkaar te bewegen. Hierdoor wordt de houding op de juiste wijze gecontroleerd en krijgt de patiënt een actieve zithouding. De stoel bevat verder sensoren waarmee het zitgedrag van personen in kaart kan worden gebracht. 

Het ontwerp is nu nog tamelijk groot, maar onderzoeker Paul van Geffen van de faculteit Construerende Technische Wetenschappen hoopt in de nabije toekomst de stoel door te ontwikkelen tot een praktisch toepasbaar model.

Trefwoorden:
Bron(nen):