Thuiswerken: zo hou je het ergonomisch

Voorkom een laptopbochel

Getty Images

Door het coronavirus zijn veel mensen (weer) thuis aan het werk. Veelal achter de laptop of een computer. En niet een uurtje, maar vaak uren achter elkaar. Hoe hou je het ergonomisch? Zo voorkom je nek-, schouder- en rugklachten.

Bureaus kun je meestal verstellen zodat je je beeldscherm op de juiste hoogte kan zetten. Bij de eettafel lukt dit natuurlijk niet. Door je laptop op een verhoging te zetten op bijvoorbeeld een laptophouder of op een stapel boeken kun je dit probleem verhelpen. Je hoeft dan niet meer voorover te buigen om je scherm goed te kunnen zien. Gebruik daarnaast een extern toetsenbord en een muis. Zo voorkom je de zogeheten laptopbochel.

Beweeg

Daarnaast is het van belang regelmatig op te staan en te bewegen. Bel een keer in plaats van een collega of klant te mailen of appen, want ook boven je telefoon hangt je nek vaak weer in je schouders. En als je dan belt het liefst met een headset zodat je even rond kunt lopen. 'Gooi' regelmatig de schouders los en beweeg regelmatig je nek.

Micropauzes  

Ook is het van belang om micropauzes, kleine pauzes, in te lassen. Loop even een rondje door de kamer, maak een kop koffie of thee of zet even een was aan. Door even uit de zithouding te komen en andere bewegingen te doen, voorkom je last. Lukt het je niet om dit uit jezelf te doen? Dan kun je speciale pauzesoftware installeren. Dan ben je verplicht om pauzes te houden.

Lichtinval

Let er ook op dat je geen last hebt van lichtinval op je scherm. Hierdoor kun je gaan knijpen met je ogen en hoofdpijnklachten krijgen.

High Intensity Interval Training (HIIT)

En tot slot, het is de afgelopen tijd al veel benadrukt. Zorg dat je fit blijft: eet gezond, slaap voldoende en doe thuis oefeningen. Op gezondheidsnet kun je veel vlogs vinden van Maureen du Toit met leuke workouts voor thuis of in de tuin. Zoals bijvoorbeeld deze pittige High Intensity Interval Training (HIIT).

 

Auteur 
  • Ilona Meernik