Wat kan ik doen tegen de pijn aan mijn ruggen­wervels?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

vrouw-rugpijn
Getty Images

Ik heb al een hele tijd last van mijn ­zitbeentjes. Bij sommige oefeningen die ik doe, doet het meer pijn. Daarbij heb ik dan ook pijn aan de ruggen­wervels. Wat is eraan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik kan hier alleen in vrij algemene termen iets over zeggen. De plaatsen waar spieren aanhechten aan botten zijn altijd gevoelig voor pijn, waarschijnlijk doordat er als gevolg van trekkrachten kleine scheurtjes ­ontstaan, die moeilijk genezen ­doordat ze op de grens zitten van twee soorten weefsel met ieder een eigen bloedvoorziening. Het bekendste voorbeeld is de tenniselleboog: langdurig pijnlijk en iedere keer weer te triggeren.

Het advies bij dit soort pijn is altijd in beweging te blijven om het goed doorbloed te houden. Probeer daarbij echt gemene pijnscheuten te voorkomen, want die wijzen op extra schade. Bij pijn die geleidelijk ontstaat tijdens zitten is regelmatig van houding veranderen verstandig, maar dat doe je eigenlijk vanzelf wel. Een fysiotherapeut kan waarschijnlijk specifiekere adviezen geven.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur