Chocolade-, honing- en zijdemassage

3 trendy massages op een rij

Getty Images

Wil je eens een hele nieuwe massage uitproberen? Dan zijn de chocolademassage, honingmassage en zijdemassage misschien iets voor jou! Laat je verwennen met cacaoboter, honing of zijden cocons.

Chocolademassage

Behandeling: een ontspanningsmassage van het lichaam met verwarmde cacaoboter. De chocolademassage is in opmars en wordt ook wel de 'zoetste verwenning' genoemd sinds de massage bestaat. De natuurlijke bestanddelen van cacao hebben een positieve invloed op lichaam én geest. Cacao bevat theobromine, dat het niveau van serotonine en endorfine in het lichaam verhoogt. Serotonine is je lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend.

Voor de chocolademassage is een mengsel van cacao en cacaoboter ontwikkeld. Cacao bevat naast theobromine ook natuurlijke antioxidanten, die een positieve invloed hebben op de bloedcirculatie in het lichaam (het werkt vaatverwijdend). Daarnaast heeft cacaoboter een doeltreffende verzachtende, voedende, hydraterende, beschermende en herstellende werking. En misschien nog wel belangrijker: cacao vertraagt het verouderingsproces doordat de natuurlijke bestanddelen de afbraak van cellen in de huid tegengaan. Dit maakt van de chocolademassage een weldaad voor alle huidtypen; van jong tot oud.

Bij de massage wordt de verwarmde cacaoboter over de huid verdeeld. Onder de masserende handen ontstaat zo een chocoladezachte huid. Een magische ervaring, waarbij je geniet van chocolade zonder over de calorieën na te hoeven denken.

Honingmassage

Behandeling: eerst een scrub met honingscrub en daarna een ontspanningsmassage van het lichaam met verwarmde honingmassageolie. Honing heeft een zuiverende werking. Vroeger werd het al gebruikt om medische kwalen als brandwonden en zweren te verhelpen. Honing bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen, die de huid verzorgen en voeden. Vandaar dat honingdruppels ook wel gouden druppels genoemd worden. Niet zo gek dus dat honing vandaag de dag nog altijd veelvuldig gebruikt wordt, onder andere bij massages. De honingmassage is bij uitstek geschikt voor de jonge huid, omdat honing de huid reinigt, verfrist en kalmeert. Bovendien heeft honing een antibacteriële werking. Is je huid droog geworden door blootstelling aan de zon of de verwarming binnenshuis, dan zijn de voedende bestanddelen perfect om je lichaam een oppepper te geven.

Hetzelfde geldt voor de gestreste, niet elastische huid, want honing geeft niet alleen het lichaam maar ook de geest nieuwe energie. Ben je zwanger of net bevallen, dan helpt de honingmassage je lichaam haar natuurlijke elasticiteit te hervinden. Na de behandeling is de huid glad, strak en heerlijk zacht met een prachtige glans.

Zijdemassage

Behandeling: een gezichtsscrub met zijden cocons en een ontspanningsmassage van het lichaam met kruiden en zijden doek. Bij zijde denk je waarschijnlijk aan luxe en dat is precies wat de zijdemassage is. De behandeling bestaat uit een gezichtsbehandeling en een lichaamsmassage. Het gezicht wordt gescrubd met zijden cocons (een soort vingerhoedjes) die de stof sericine bevatten. Deze kleefstof bindt als het ware de dode huidcellen aan de cocon en werkt tegelijkertijd vochtinbrengend. De aminozuren in sericine vertragen het huidverouderingsproces en versterken het immuunsysteem.

De lichaamsmassage wordt uitgevoerd met een zijden stempeltje. Deze stokjes met aan de uiteinden een buideltje van kruiden omhuld met zijde hebben een helende werking op het lichaam. De eiwitten waaruit zijde is opgebouwd, zijn identiek aan die van de huid. Het basiseiwit van zijde, fibroïne, is goed voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, vandaar dat het veel in cosmetische producten gebruikt wordt. Tot slot volgt een ontspannend ritueel met een zijden doek die zacht over het lichaam glijdt. De behandeling is geschikt voor alle huidtypen, ook voor de (over)gevoelige huid. Dit omdat de zijdedraad uit lange gladde vezels bestaat, waardoor de gevoelige huid niet tot nauwelijks belast wordt. Bij mensen met huidaandoeningen als eczeem bevordert zijde het genezingsproces.