Stoelmassage, sportmassage en drukpuntmassage

Een aantal massages op een rij

Getty Images

Elke massage heeft zijn eigen doel. Wil je relaxen, heb je een sportblessure of gewoon een stijve nek? Het hangt van de aandoening en je doelstelling af, welke massage het best bij je past. 

Stoelmassage

Stress, een verkeerde houding en te weinig ontspanning. Dat zijn dé oorzaken van een knoop in je nekspieren of dat pijnlijke gevoel in je rug. Meestal krijg je deze klachten door je werk. De stoelmassage is bedoeld om er juist daar - dus op je werk - iets aan te doen. In weinig tijd (meestal 20 minuten) kun je al veel bereiken en klachten als rsi of een burn-out voorkomen. Ook het ziekteverzuim blijkt flink te dalen bij regelmatige stoelmassage. Nog meer goed nieuws: de belastingdienst stimuleert werkgevers om te investeren in de gezondheid en vitaliteit van hun medewerkers. Stoelmassages of bedrijfsmassages maken deel uit van de investeringen die door de belastingdienst worden gestimuleerd.  Stoelmassages behoren als arbovoorziening tot de ‘nihil’ waardering. Dit betekent dat de stoelmassages, mits er aan de voorwaarden van de belastingdienst wordt voldaan, onbeperkt kunnen worden vergoed. Deze voorwaarden zijn:

  • De werkgever heeft een arboplan.
  • De massage maakt in redelijkheid deel uit van dat arboplan.
  • De massage vindt tijdens werktijd op de werkplek plaats.
  • De werknemer hoeft geen eigen bijdrage te betalen.
  • Er is geen sprake van een aanmerkelijke privébesparing voor de werknemer.

De masseur heeft een speciale stoel bij zich. Je kunt je kleding gewoon aanhouden. De masseur oefent met zijn handen, handpalmen en ellebogen druk uit op een aantal 'acupressuurpunten'. Zo beïnvloedt hij de energiestroom door het lichaam. De drukpuntmassage wordt uitgevoerd op hoofd, nek, rug, schouders, armen en handen. Zo worden eventuele blokkades opgeheven en zwakke plekken versterkt.

Sportmassage 

Sportmassage is een manier om het herstel na inspanning een handje te helpen. Sportmasseur wordt iemand pas na een gedegen opleiding. De standaardmassage van een sportmasseur is verzorgend (rustig en niet te stevig) of stimulerend (stevig en goed voor de bloedcirculatie). Niet alleen sporters hebben baat bij een sportmassage. Deze massage is ook bedoeld voor mensen die last hebben van stress, hoofdpijn of die heel actief zijn in hun vrije tijd. Een sportmassage biedt uitkomst als je veel fietst, zwemt of wandelt. Maar bijvoorbeeld ook als je een zwakke rug hebt of als je schouderpartij vast zit.

Te veel inspanning - tijdens het sporten, maar ook bij het werken, klussen of zelfs huishouden - kan spierpijn en blessures veroorzaken. De spieren, pezen en gewrichten hebben te veel te lijden en krijgen te weinig gelegenheid om zich te herstellen. Uiteindelijk kunnen de klachten tot overbelasting leiden. Bekende voorbeelden hiervan zijn een tennisarm en rsi. Dat uit zich in vermoeidheid, stijfheid en pijn. De sportmasseur kan met een herstelbevorderende massage een rol spelen bij het voorkomen van blessures.

Drukpuntmassage 

Drukpuntmassage is een eeuwenoude behandeling uit China, die ook wel acupressuur wordt genoemd. Bij deze vorm van massage ga je ervan uit dat het lichaam diverse reflexzones en energiepunten heeft. Door speciale drukpunten op de huid te stimuleren, stimuleer je het proces van zelfgenezing. Kwaaltjes als hoofd- en rugpijn, slapeloosheid en opvliegers worden aangepakt. De drukpunten liggen op onzichtbare energiekanalen in het lichaam. Deze onzichtbare lijnen heten 'meridianen'. Op deze meridianen zijn punten aan te wijzen die voor een menselijke emotie of een bepaald orgaan staan. Door op deze punten te drukken, kun je een verandering teweegbrengen in deze emoties en organen. Door de meridianen te masseren, raak je ontspannen en werk je emoties en spanningen weg.

De masseur kan verschillende technieken gebruiken om de energiestroom in het lichaam te hestellen:

  • Druk uitoefenen op de drukpunten.
  • Uitstrekken van de energiekanalen.
  • Kneden of bekloppen van de diverse energiezones op het lichaam.

Het is een heel toegankelijke vorm van massage. Iedereen kan er - met behulp van boeken of informatie op internet - mee aan de slag.


 

Auteur