Mag je sojaproducten als je schildkliermedicijnen gebruikt?

Getty Images

Ik gebruik het schildkliermedicijn Euthyrox en vraag mij af of ik hierbij sojaproducten mag gebruiken?

S. uit Groningen

Miranda Boom, verpleegkundig specialist Interne geneeskunde met specialisatie (onder andere) schildklieraandoeningen bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en expert bij MijnSchildklierwijzer:

Euthyrox is een medicijn dat de stof levothyroxine bevat. Deze stof wordt overigens onder verschillende merknamen voorgeschreven. Door inname van levothyroxine wordt het tekort aan schildklierhormoon aangevuld. Bij bijna alle soorten levothyroxine wordt geadviseerd deze in te nemen op de lege maag (minimaal ½ uur voor het eten of 2 uur na het eten). Zo kan levothyroxine beter door de darmen opgenomen worden. Doe je dit niet, dan kunnen voedingsmiddelen of andere medicijnen de opname van levothyroxine beïnvloeden. Hierdoor kan het schildklierhormoon minder goed werken.

Soja en je darmen

Ook sojaproducten kunnen ook de opname van levothyroxine in de darm beinvloeden (bron: farmaceutisch kompas). Hoe dat precies werkt is nog onduidelijk. Mogelijk is dit omdat sojaproducten fyto-oestrogenen bevatten, hormoonachtige stoffen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De hoeveelheid fyto-oestrogenen in soja is echter zeer klein. Bij normale sojagebruik is de verwachting dat de schildklierinstelling niet beïnvloed wordt. Voor de zekerheid wordt wel vaak geadviseerd om tussen de inname van levothyroxine en sojaproducten vier uur tijd aan te houden.
 
De dosering euthyrox is voor speciaal op jou afgestemd. Ga je ineens andere voedingsmiddelen gebruiken dan kan dat invloed hebben op je schildklierinstelling, maar dat hoeft niet. Ga je ineens grote hoeveelheden soja gebruiken, dan zou ook dat je schildklierinstelling kunnen ontregelen, maar dat hoeft niet. Mijn advies: gebruik soja met mate en houd je aan de tijd tussen de inname van je levothyroxine en het eten of drinken van sojarijke producten.