'Alleen met drank en drugs kan Nadia plezier aan seks beleven'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

vrouw-bed
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: een vrouw die nooit plezier beleeft aan seks, omdat ze geen rust ervaart in haar hoofd.

Zit je regelmatig op een matje te mediteren? Rustig te kijken naar de vlam die je net hebt aangestoken? Nog even na te genieten van de geur van de uitdovende lucifer, voordat je merkt dat je gedachten ­intenser doorrazen dan je zou willen? Of wandel je liever over het strand en brengt de ondergaande zon rust in je hoofd?

In de seksuologiepraktijk zien we vaak mensen die nooit rust ­ervaren en daardoor niet kunnen voelen wat hun verlangens zijn. Je merkt dit aan het feit dat je je verliest in details, perfectionisme, angstige of deprimerende gedachten of dwangmatige gewoonten. Het gevoel dat hierbij hoort is gestrest, opgefokt, een ontevreden staat van zijn. Iedereen heeft dat weleens. Maar als je dit altijd hebt, heb je vaak een probleem met seks. Zo ook Nadia. Ze wilde eigenlijk niet naar mijn spreekuur komen. “Ik doe het voor Clive, voor mij hoeft het niet. Ik houd gewoon niet van seks in een lange relatie. Ik wil de relatie niet beëindigen, maar ik weet dat ik zo niet kan genieten van seks. Alleen als we naar kinky feesten gaan, dan kan ik er met voldoende drank en drugs wel plezier aan beleven.” Sommige mensen zitten dus zo vast in hun hoofd dat ze extreme omstandigheden nodig hebben om echt iets te voelen. Pas dan ­kunnen ze luisteren naar hun zintuigen in plaats van naar hun gedachten die ­opdrachten blijven geven.

Gelukkig zoeken veel ­mensen tegenwoordig naar een manier van leven die het mogelijk maakt om je niet dagelijks opgefokt te voelen, maar die recht doet aan je behoefte om te ontspannen, humor te vinden, liefde te voelen, vogels te horen fluiten. Met een gestreste staat van zijn ben je minder ontvankelijk voor intieme erotiek. Maar als je het contact met je gevoel herstelt, kunnen aanrakingen van een geliefde binnenkomen als sensueel. Dit noem ik een ‘sexy state of mind’. Nadia kent die niet. Ze is gejaagd, gestrest, snel verveeld en beschouwt het verschil in seksueel verlangen tussen haar en haar partner als zijn probleem. Ik denk dat zij pas beseft dat ze echt iets mist als ze kan voelen hoe fijn het is om een ‘sexy state of mind’ te ­hebben. Tof dat Clive haar dat gunt en haar heeft gemotiveerd om hulp te zoeken.

Lees ook haar vorige column: 'Het lukt niet om zijn penis naar binnen te brengen'

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond augustus 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.