'Het lukt niet om zijn penis naar binnen te brengen'

Column van seksuoloog Ingeborg Timmerman

stel-bed-seks
Getty Images

Ingeborg Timmerman schrijft als seksuoloog en psychotherapeut columns over seks en psyche. Deze keer: een vrouw die haar 'maagdelijkheid' wil verliezen maar dit niet lukt door haar angst voor penetratie.

Ze is achter in de twintig en komt bedremmeld mijn spreekkamer in, maar lijkt zich al snel op haar gemak te voelen. Ze doet haar hoofddoek af zodat haar haar los over haar schouders valt en vertelt dat ze samen met haar man een fijn leven heeft opgebouwd. Ik vraag door naar haar seksuele ontwikkeling. Seksueel ­verlangen, het vermogen zichzelf op te winden en een orgasme te ­krijgen, genieten van seksualiteit met een partner, het zit allemaal goed. “Ook met mijn man word ik opgewonden en kan ik een orgasme krijgen. We zijn alleen altijd voorzichtig geweest met mijn maagdelijkheid. Nu we getrouwd zijn en proberen verder te gaan, lukt het niet om zijn penis naar binnen te brengen.” Ze zegt het bijna verontwaardigd, verbijsterd dat penetratie niet lukt. Tampons heeft ze nooit gebruikt, ze heeft ook nooit zelf ­gevoeld waar de ­ingang van haar vagina zit. “Dat durfde ik niet, ik was bang dat ik zo mijn maagdenvlies kapot maakte.” Tijdens seksueel contact kan ze goed ontspannen, maar op het moment van penetratie verkrampen haar bekkenbodemspieren en lijkt de ingang zo vernauwd dat het ­inbrengen van een vinger of penis pijnlijk wordt. Gelukkig ­hebben zij en haar man niet door­geduwd, maar hulp gezocht.

Ze kiest voor behandeling van een bekkenfysiotherapeut in combinatie met een seksuoloog om zicht te krijgen op wat haar lichaam doet bij penetratie. Ze komt één keer alleen en de keer daarna met haar man. Ze leren hoe zij ontspannen kan blijven bij aanraking van de ingang van haar vagina, bij het inbrengen van een wattenstaafje en een vinger. “Nooit geweten dat er spieren rond de ingang van de vagina ­zitten, ik dacht dat mijn maagdenvlies heel stug was!”

Ze besluit om er in de behandeling naar te streven dat haar man een vinger bij haar kan inbrengen. “Als dat gaat, lukt de rest thuis wel.” Bij de bekkenfysiotherapeut leert ze haar spieren te ontspannen en haar bekkenbodemspieren los te laten. Door ‘exposure’, blootstelling aan wat je het meeste vreest, vermindert haar angst. Het lukt om eerst een ­wattenstaafje en later een vinger in te brengen. Zo verliest ze de overtuiging dat het niet past. Drie weken na de ­laatste sessie laat ze weten dat ze ‘haar maagdelijkheid’ is verloren. Ze is opgetogen dat ze nu kan kiezen voor penetratie. Haar angst is verdwenen en ze heeft haar seksleven uitgebreid.

Lees ook haar vorige column: 'Dat zijn erectie af en toe verdwijnt, vindt hij verontrustend'

Dit artikel verscheen eerder in +Gezond juni 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Ingeborg Timmerman werkt sinds 1990 als seksuoloog en is daarnaast psychotherapeut. Samen met Carlie van Tongeren heeft ze het boek Zin in Seks! geschreven.